Tuesday, 18 December 2007

Road to MYGOSSCON

Putrajaya Sentral - terminal pengangkutan bersepadu Putrajaya - Fotopages.com
On 6th and 7th December, I was in KL for the Malaysian Government Open Source Software Conference. I've post lots of picture in here (day zero) and here (day half).

Wednesday, 12 December 2007

Flight Attendant Malaysia Airline

On three out of four of my trip to Putrajaya for the Malaysian Government Open Source Software Conference, my eyes was glued upon the cuteness of Malaysian Airlines Flight Attendant uniform and ehem the person inside the uniform. Here's are picture for your guilty pleasure viewing. It is not from my adventure, but from other website.

You might want to see cute MAS stewardess mengapit a-la Sheikh Muzaffar face Steward at http://emilyism.blogspot.com/ just like the picture below: above.

KL Januari 2006

KL Januari 2006 Bahagian 1 dan KL Januari 2006 Bahagian 2

Thursday, 6 December 2007

MyGOSSCON Hari 0.5 - Road to MyGOSSCON

Datuk Azalina dalam Press Conference tiket ERL
Emi, MAS stewardess Putrajaya Sentral
  • All picture above taken by me on the way to MYGOSSCON at Putrajaya
  • from Sg Buloh to Putrajaya - took long time
    • you have to take KTM KOMUTER from Sg Buloh to KL Sentral (ticket RM 2.10)
    • from there you took ERL to Putrajaya (RM 9.50)
  • (pic -top/right) on that day, in KL Sentral, there was Minister of Youth and Sport's Press Conference on farewell ceremony for Malaysian youth volunteer to go to Cambodia.
  • (pic -top/left) ticket of ERL
  • (pic -down/right) Emi - Malaysian Airlines flight attendant
  • (pic -down/left) Putrajaya "sentral" - less people, but unlike aging Puduraya, this bus-train stop look more like an airport
my report in Bahasa Melayu Malaysia

Wednesday, 5 December 2007

MyGOSSCON - Day 0

Tol Jalan Duta Rezdrake belanja makan di Chicken Chop Steven's - pergh sedap

  • I come to KL for  Malaysian Government Open Source Software Conference (MyGOSSCon) in Putrajaya.
  • Wait for him at Tol Jalan Duta (pic)
  • He brought me to Steven's Western Corner, Uptown Damansara (pic)
  • Sleep in a friend house in Damansara Damai.

Tuesday, 20 November 2007

choose one

a friend of my has forwarded me this
Life boils down to 2 choices:
Should I get a dog...
...or should I have children?
See attachments to help make decision.............................
To me the answer is simple... kids... why do I need a dog?

Monday, 5 November 2007

Bukit Bendera

Semalam aku bawa isteri pergi jalan-jalan di Bukit Bendera. Ini merupakan pertama kali aku ke Bukit Bendera. Kebetulan malam tu juga Timbalan Menteri Penerangan nak datang, jadi kelihatan ada persiapan dilakukan di situ.

Saturday, 13 October 2007

Selamat Hari Raya Aidilfitri - Maaf Zahir Batin

Balik Kampung oh oh oh! - gambar dari rezdrake.blogspot.comSaya mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada semua. Juga di kesempatan ini saya memohon ampun dan maaf sekiranya saya ada kasar bahasa, memperlingkupkan komputer, dan macam-macam lagi.

Sama-sama lah lepas ini kita bermaafan sesama kita.

(gambar yang telah diedit ini telah diambil dari http://rezdrake.blogspot.com)

Wednesday, 10 October 2007

1st Malaysian in space (yup the actual space)

Dr. Sheikh Muszaphar Shukor (the Malaysian 'angkasawan'), with Russian cosmonaut Yuri Malenchenko and American astronaut Peggy Whitson.
10th of October 2007 - mark a new record in Malaysia history. For the first time, Malaysian in space.
In 1997, under the spirit of Malaysia Boleh, Malaysians for the first time arrived on the top of Mount Everest. During the live telecast between the Prime Minister (Dr. Mahathir at that time) and the mountain climbers, one minister joked about the next aim is to the moon.
While I thought it was their inside joke (as of until 2007, there are no NASA or whoever expedition to the moon since Apollo-17), never I thought that the government surprise us with plan to put Malaysian in space with the angkasawan program.
During my childhood, while watching a the star sprangled banner on NASA space suit, I always ask, when will be the day that the Jalur Gemilang (Malaysian flag) will be place there.
Thanks God, Thanks Malaysia, Thanks Dr. M.

Sunday, 7 October 2007

Webmaster Malaysia gathering Penang



Jelutong (PP) 28/9/2007 - webmastermalaysia.com telah mengada perjumpaan webmaster Pulau Pinang. Perjumpaan tersebut telah diadakan di Starbucks, eGate, bersebelahan dengan Tesco tempat Rezdrake dan aku makan Nasi Claypot

...maklumat lanjut boleh dibaca dari blog
iCalvyn
Getfound.com.my
Seraph Studios Chronicles
Blogging Secret

Wednesday, 1 August 2007

Mencari Ultraman dan Yamato

Ini bukan cerita orang tipu orang macam selalu

Runut bunyi dalam album OST ULTRAMAN dan OST "男たちの大和/YAMATO" memang best. Tapi sampai sekarang saya cari album ini (selalunya MP3) masih tak jumpa

ULTRAMAN Original Soundtrack (Takahiro Matsumoto)
* Catalog No.: BMCV-8015
* Number of discs (or other units): 1
* Release Date: 2005/07/20
* Price: 2200yen
* Item weight: 120 g





男たちの大和/YAMATO OST
* Catalog No.: FLCF-4088
* Number of discs (or other units): 1
* Release Date: 2005/12/14
* Price: 2913yen
* Item weight: 120 g

Sapa-sape yang tahu MP3 ini bagitahu la tempat download yerk

男たちの大和 = Otoko tachi no Yamato

Friday, 8 June 2007

Make Windows XP faster

Pendahuluan
Pagi tadi saya telefon kawan saya, Said, a nursing lecturer untuk bertanya khabar. Dalam perbualan kami dia ada tanya bagaimana nak jadikan laptop laju. Lepas tu dia berura-ura untuk membeli Windows Vista. Saya beritahu dia, tak perlu beli Windows Vista untuk melajukan laptop. Tambah je RAM (bagi yang tak tahu apa itu RAM, sila tanya kedai komputer (atau rujuk je Wikipedia)).

Oleh kerana dia belum beli RAM lagi, jadi saya syorkan buat (cara di bawah) dulu. (nota: Jika rasa gambar tak cukup jelas, sila klik kat gambar untuk lihat imej yang lebih besar & jelas.)

Straight to the Point
1. Mula-mula klik kat Start lepas tu Control Panel (macam gambar di bawah)

2. Lepas tu Performance & Maintenance

3. Klik System

4. Klik tab Advance

5. Kat Performance, pilih / klik butang Settings

6. Klik 'radio button' Adjust for best performance

7. Semua yang tanda rait tadi dah hilang. Waktu ni boleh lah tekan OK... tapi... (baca bawah dulu)

8. Selalunya saya akan rait-kan pilihan Smooth edge of screen font. Supaya tak la teruk sangat teks dalam komputer

9. Bila klik je OK, Komputer (desktop) anda akan kelihatan seperti Windows 95, 98, 2000. Ini biasa. OK. Anda dah korbankan astetika (kecantikan) Windows XP untuk kelajuan (performance) Windows XP. Ada lagi tips lain, tapi lain kalilah Said noo....

Kalau nak support saya, layari Blog Programmer Syberizman dan Jururawat.net (dan klik iklan di sana)

Friday, 1 June 2007

Fast way to create money hehe

Recently people ask me how do I make money using the internet? Here is my answer ...for now. Next time I will tell the secret.
a Rizman


Update (23/11/2007): now you too can make your own money online using this Money Generator

Thursday, 31 May 2007

Friday, 25 May 2007

Monday, 7 May 2007

Undang-undang siber

Kebetulan dalam mencari sesuatu pasal e-learning (Kampus Kesihatan USM), saya terserempak dengan link akta-akta berkaitan dengan komputer dan sebagainya. Malangnya link tersebut mati. Maka dengan itu saya cari dalam enjin carian dan di sini saya senaraikan akta-akta yang berkaitan dengan undang-undang siber di Malaysia

Akta 332 - Copyright Act 1987
Akta 562 - Akta Tandatangan Digital 1997 Digital Signature Act 1997
Akta 563 - Akta Jenayah Komputer 1997 Computer Crime Act 1997
Akta 564 - Akta Teleperubatan 1997 Telemedicine Act 1997
Akta 588 - Communication and Multimedia Act 1998
Akta 589 - Malaysian Communications and Multimedia Comissions Act 1998

Banyak lagi akta-akta lain yang boleh diperolehi dalam halaman ini.

Wednesday, 2 May 2007

Dell jadikan ubuntu rasmi

Syarikat Dell (USA) jadikan Gnu/Linux ubuntu rasmi.

Pada pendapat saya, dengan menggunakan gnu/linux, Dell pastinya dapat mengurangkan beratus dollar harga jualan PC keluaran syarikat mereka.

Dell kini syor ubuntu
(klik pada gambar)

Wednesday, 18 April 2007

Thursday, 22 March 2007

USM's old website 1996



Klik pada gambar website USM untuk lihat resolusi imej yang lebih besar

Wednesday, 7 March 2007

Kapal Perang Yamato aku

Ruzaimi yang baru balik dari Jepun telah menunaikan kiriman aku, sebijik Yamato... Yamato skala 1/2000. Dia beli dengan harga 2000 yen.

di sini sepatutnya ada gambar model Battleship Jepun Yamato (1/2000) yang cantik di sini sepatutnya ada gambar model Battleship Jepun Yamato (1/2000) yang cantik
di sini sepatutnya ada gambar model Battleship Jepun Yamato (1/2000) yang cantik di sini sepatutnya ada gambar model Battleship Jepun Yamato (1/2000) yang cantik

Aku pesan Yamato ni sebab tersentuh dengan movie "Otokotachi no Yamato / YAMATO". Berikut adalah sedutan dari filem "Otokotachi no Yamato"

Friday, 2 March 2007

Langkawi

Akhir Januari kami pergi ke Langkawi mengambil Intan yang dah habis praktikal. Sambil-sambil tu kami jalan-jalan satu dua tempat. Antara yang kami lawat adalah Kota Mahsuri, Idaman Suri, dan Awana Porto Malai. Kami hampir sesat jalan untuk ke Kota Mahsuri ni. Maklumlah Kota ini terletak dalam kawasan 'rural' sikit.

Berikut adalah 4 gambar antara yang terbaik yang kami ambil di Kota Mahsuri (Hover the image for more info)


Thursday, 8 February 2007

3R (Rizman remember rezdrake)

Few days ago, I and Rezdrake have a YM session... sure we do talk a lot (until my wife rangs and call me home ... kesian, she's lonely) > In that session we do exchange picture, thus inspired me to fill my fotopages with picture of him. These are part 1 and part 2 of his pictures