Saturday, 26 April 2008

Ubuntu 8.04 dah muncul

Ubuntu 8.04 (Hardy Heron) telah dihasilkan dan kini boleh dimuat turun di laman web ubuntu. Aku dah download liveCD bagi kedua-dua versi 32bit dan amd64.

Aku suka live CD kerana aku boleh test sama ada OS kali serasi dengan laptopku. Results: OK, Grafik Card NVidia boleh terima Ubuntu ni. So maybe lain kali aku install (mungkin menggunakan teknik virtualization).

Berikut merupakan Screenshot full demo daripada Ubuntu 8.04. Didapati yang Ubuntu 8.04 boleh running dan digunakan sepenuhnya tanpa masalah.


Screenshot Ubuntu 8.04 dengan wallpaper "Hardy Heron" (bangau) yang baru

Friday, 25 April 2008

Dulu dapur, sekarang kedai


Sejak 14 April lalu, pilihan makananku berubah dari makanan yang dimasak di dapur kepada makanan yang dimasak di kedai.

Dinner dan breakfast, aku makan nasi lemak ayam daun pisang (nasi tambah) di Subaidah. Untuk breakfast dan makan tengah hari, mungkin aku makan roti (yang dibungkus dengan bekas mesra alam bukan polisterin). Sekali sekala makan di McDonald's, worst makan mi segera Mamee atau bihun PAMA je di rumah.

Takpe sementara tunggu gaji ni aku boleh breakfast di McDonald's. Kan aku ada kupon Sausage McMuffin percuma
.

Wednesday, 23 April 2008

IBM Technology Conference and Expo 2008


Thanks to Khuzaimi (for pointing to this link), now I am attending the IBM Technology Conference and Expo 2008. I shouldn't miss ICT events in Pulau Pinang.

IBM Technology Conference and Expo 2008 is an annual event where you can 'Experience the future of I.T.' by rubbing shoulders with industry experts and thought leaders. In Kuala Lumpur, the event was a huge success drawing more than 1000 customers and partners.

Today IBM are bringing this event to Pulau Pinang in order for you to meet the people behind next-generation solutions and see them define the future of your I.T. infrastructure with offerings from IBM and our wide partner network.

Hopefully in this expo I will learn more about these solutions from the seminars and walkabout tours. Hopefully, I will gain greater understanding, and first-hand experience of how to build ICT infrastructure from the participating vendors.

Tuesday, 22 April 2008

Berhenti guna Pronoton - Kementerian Kesihatan

22/April/2008 - Menurut laporan BERNAMA, Kementerian Kesihatan menasihatkan orang ramai supaya berhenti menggunakan produk tradisional "Pronoton" kerana ia mengandungi racun berjadual "analog sildenafil" yang tidak dibenarkan bagi ubat tradisional.

Anda boleh dapat berita lanjut dalam Bahasa Malaysia di website Pertubuhan Berita Nasional Malaysia (BERNAMA)

Hasil jejak (gelintar/search) dalam Google saya mendapati yang kebanyakkan hasil carian mengaitkan dengan syarikat Mayfirst.

Syarikat itu yang kini giat membuat promosi syarikat dalam Akademi Fantasia itu hari ini telah mengeluarkan notis ini dalam laman web mereka.

Selamat Hari Bumi

Terima kasih kerana dua tiga hari lepas anda masuk dalam blog ini. Maaflah beberapa hari lepas tiada pos baru. Ada perkara yang saya nak komen tentang perkembangan isu semasa. Tapi rasanya biarlah ia diluar daripada blog ini.

Hari ini Hari Bumi. Bersempena dengan itu, dengarkanlah sedutan lagu "Hijau" nyanyian Zainal Abidin. Walaupun lagu Hijau best, tapi aku tidak ada album tersebut. Ye la kan album ini keluar pada tahun 1993. 15 tahun dulu.

Bila menggunakan perkataan >10 tahun dulu, rasa dah tua umur ini. Aku perasan perkara ini bila pergi reunion sekolah aku di Cherating, itu la first time betul-betul bercuti.

By the way, modem USB ku boleh digunakan dari GNU+Linux terima kasih kepada Sysadmin.

Sunday, 20 April 2008

Gadis kita mangsa jenayah antarabangsa

Ya Allah! Bantulah hamba-Mu yang menderita ini.

Sedang saya melayari blog rakan saya, tiba-tiba saya terpandang RSS Berita Harian bertajuk "Saya dipaksa minum air campur dadah". Bila saya membaca, sangat terkejut saya. Lantas saya blogkan dalam blog ini agar saya dan pembaca boleh fikirkan sesuatu.

Mari sama-sama minta PM campur tangan dalam hal ini. Mari semua gunakan peti e-Mudhalvan

Friday, 18 April 2008

Human Weapon - Silat: Martial Art of Malaysia


Beberapa minggu lalu, kawan-kawanku yang takde la ICT sangat sembang-sembang pasal silat ni. Mereka kemudiannya meminta bantuanku untuk lihat satu video youtube., since aku membawa modem 3G.

Hari ini sedang aku menonton siri Humanweapon History Channel hari ini, terdetik untuk aku mencari pasal Silat yang pernah dipaparkan pada 13 Mac lalu di History Channel. Alhamdulillah, aku jumpa upload video tersebut dalam Youtube yang diupload sendiri oleh TheHistoryChannelTV. Maka dengan tu aku download la.

Berikutnya episod rancangan tersebut yang terpaksa dibahagikan kepada 5 kerat dalam YouTube:
Bahagian 1
Bahagian 2
Bahagian 3
Bahagian 4
Bahagian 5

Siapa-siapa yang dekat dengan aku tu dan tak mau tunggu lama download bolehlah dapatkan video ni daripada aku.

Thursday, 17 April 2008

Dia

Petrol lama dah naik 30sen. Bagaimana nak jimatkan minyak

TV Smith 2 sen mempunyai tips (dalam Bahasa Inggeris) bagaimana untuk anda menjimatkan minyak. Percayalah, ini bukannya jenaka "gunakan basikal atau berjalan kaki untuk menjimatkan minyak".

Pendapat...

Cubalah, pendapatnya memang bernas
.

Tuesday, 15 April 2008

20 useful IT security Web sites


How to foil hackers, protect users and prepare for the inevitable robot uprising.

Kenduri McDonald's pula. FREE Sosej McMuffins

McDonald's Malaysia jumps on Free Software, Open Source age by are giving free Sausage McMuffin. McDonald's love their Sausage McMuffin so much thus they want to share it with all.

McDonald's (at least McDonald's at my place) are giving away 3000 Sausage McMuffin coupon if you do buy any meal from 14 - 30 April, after 11am.

Those who receive the coupons can make the redemption during breakfast period for free (without a fee) by presenting these coupon.

So enjoy your breakfast.

At least I have save 2 days of breakfast. Alhamdulillah.

Story

Pada awalnya hari ini saya cadang nak makan kat KFC memandangkan hari ini Selasa Specials (25% off atas hidangan Snack Plate, atay Dinner Plate). Tapi minggu lepas dah 2 kali makan KFC, rasa nak makan McD plak (takpe ada banyak Selasa lagi). Berbekalkan free coupon for large mcvalue meal, saya pi kat McDonals. Boleh berjimat, beli satu, dapat burger lagi, boleh buat dinner.

Tak sangka hari ni McDonalds bagi kupon untuk FREE Sausage McMuffin. Esok tak perlulah aku risau pasal breakfast.

By the way, kawanku Rezdrake baru je selesai membaiki kipas. Fuhh... Rezdrake, macam-macam boleh buat, kipas mampus pun kau boleh hack kasi hidup..
.

Saturday, 12 April 2008

Jamuan kesyukuran di Office

SEMALAM (Jumaat) satu jamuan kesyukuran telah diadakan oleh sekumpulan staf di office aku. Jamuan ini disebabkan staf-staf ini mendapat 'cemelang' untuk 2007. Menariknya Ervinna pun mendapat cemerlang. Tahniah Ervinna, setelah bertahun2 membantu banyak bahagian, akhirnya jasamu berbalas.

Jamuan ni menarik sebab ada epal. Geng-geng (dalam gambar) yang makan-makan ni berpendapat harga jamuan sekepala (tak termasuk epal) mungkin mencecah RM5.

KELMARIN (Khamis) saya dapat lihat En. Hashim membawa berbungkus-bungkus beg berisi nasi kandar kat office yang satu lagi (D37). Pastinya ada orang yang buat jamuan pagi. Biasanya jamuan di sini D37 akan disertai dengan nota "Sarapan pagi akan disediakan esok". Since aku dah dok kat office baru, segan la plak nak dok pantry D37 semata-mata nak join sekali. Cadanganku nak datang tengah hari D37 untuk tengok kalau-kalau ada nasi lebih tidak terlaksana kerana leka dengan kesibukan kerja, dan dah sedap layan Nasi Ayam KFC baru teringat pasal nasi kandar.


"Alamak banyak la pulak nasi, baru je breakfast tadi"
, kata aku dan Amran dalam dua masa yang berlainan.


Taruk sampai habis? Aii check sampai camtu sekali. Air Arak Arab yang disimpan dalam peti ais minggu lepas terpaksa aku minum kerana tukang bancuh air teh sedang makan (dalam gambar)
.

Thursday, 10 April 2008

Jaja Jumaat

Rasa macam berada di sebuah universiti di timur tengah bila aku Solat Jumaat di universiti aku. Untuk pengetahuan anda, aku ni kat 'oversea'


Pelanggan-pelanggan memilih barang yang diimport khas.


Yang ni harganya 4.00 Agung sepinggan, yang ni pula harganya 2.00 Agung sekeping


"Air Arak", sejenis minuman malt berperisa yang memabukkan.
"Air Arab", sejenis minuman malt berperisa yang menyegarkan.
3.50 Agung sebotol. Tak percaya, tanya Razak.
.

Wednesday, 9 April 2008

Bumi balas dendam? aku kena belated april fool?

asiansweetheart.blogspot.comPunyalah mengantuk hari ini, pasai apa aku pun tak tau. Setelah berjuang berjam-jam menahan mengantuk, akhirnya aku terpaksa mengambil pendekatan drastik. So aku pun menambil satu sacet NesCaffein 3-in-1 dan kole ke office. Tetiba terdengar satu perbincangan pasal kawen2 nie... Bila aku suakan muka aku di situ tetiba aku ditanya oleh seorang gadis comel, sama ada aku nak pinang dia atau tak? err... Aku dengan cool mengiyakan sahaja pertanyaannya itu. (tapi awat lambat sangat kau tanya weh). Emm... Tentunya gadis itu telah disakat oleh staf-staf yang senior fikirku...

Di waktu lunch, aku instant messenging kawan lama ku, tiba-tiba aku terdengar suara seorang gadis menjerit... tidak pernah aku mendengar suara seorang gadis menjerit, lalu aku pun keluar, kalau tak dapat tolong, dapat blog pun jadilah. Aku ke office. Menurut rakan-rakanu, rupanya suara tadi itu dari gadis yang sama yang tanya aku pasal tunang. Pasti ada kawan2 gadis itu yang sakat kot. Aku lepak kat office sat berborak kosong dengan rakan setugas (ya kan ini waktu lunch). Lupa yang kawanku di KL sedang berasap menunggu chattingnya dibalas olehku.

Hai macam-macam perkara yang tak tersangka berlaku hari ini. Nak kata April Fool, hari ni kan dah 9 April. Adakah bumi membalas dendam kerana aku buat 'belated earth hour' hari tu? Oh kalau macam tu, aku ni kena 'belated april fool' lah...

Tuesday, 1 April 2008

Belated Earth Hour 2008

Pada petang 1 April 2008, aku mengadakan majlis prank April Fool bersempena dengan Earth Hour 2008 yang aku terlepas. Since aku ingat aku sorang je yang sambut Earth Hour kat USM ni, so aku ajak la student practical sekali.

Rupanya bukan aku seorang sahaja di USM yang sambut acara ini, rupanya Projek Kampus Sejahtera, Universiti Sains Malaysia juga telah menganjurkan celebrate Earth Hour juga, tapi pada 29 Mac, dengan sejam lewat, iaitu pada pukul 9pm hingga 10pm. Dengar ceritanya atas sebab-sebab keselamatan (yang dicadangkan oleh Jabatan Keselamatan), hanya lampu dormotori sahaja yang off, lampu jalan tidak dipadamkan semasa tempoh tersebut

Berikut adalah gambar-gambar dari sambutan Earth Hour versi saya:




Sedikit Maklumat tentang Earth Hour
On March 31 2007, for one hour, Sydney made a powerful statement about the greatest contributor to global warming – coal-fired electricity – by turning off its lights. Over 2.2 million Sydney residents and over 2,100 businesses switched off, leading to a 10.2% energy reduction across the city. What began as one city taking a stand against global warming caught the attention of the world.

In 2008, 24 global cities participated in Earth Hour at 8pm on March 29. Earth Hour is the highlight of a major campaign to encourage businesses, communities and individuals to take the simple steps needed to cut their emissions on an ongoing basis. It is about simple changes that will collectively make a difference – from businesses turning off their lights when their offices are empty, to households turning off appliances rather than leaving them on standby.
.

ICT Week 2008 post mortem


Actually, it's a majlis meraikan all the staffs yang terlibat dalam menjayakan ICT week.

Kiri:Breakfast meal of nasi lemak and sandwich sponsored by the PPKT.

Right:Panel mencatat perbincangan

ICT Week USM 2008 - Jamuan Kesyukuran & Posmortem


Actually, it's a majlis meraikan all the staffs yang terlibat dalam menjayakan ICT week.

Kiri:Breakfast meal of nasi lemak and sandwich sponsored by the PPKT.

Right:Panel mencatat perbincangan