Tuesday, 27 May 2008

Rizman di ntv7

Hari ini saya berkesempatan untuk menelefon ntv7 membincangkan tentang Free Software and the Danger of Software Patents Public Transportation.

Berikut adalah sedutan tersebut.

Monday, 26 May 2008

Ralat Mysql (Ubuntu)

Bila anda terjumpa masalah seperti ini dalam terminal mysql
ERROR 2002 (HY000): Can't connect to local MySQL server through socket '/var/run/mysqld/mysqld.sock'

atau
Can't connect to local MySQL server through socket /tmp/mysql.sock

dalam PhpMyAdmin



Penyelesaiannya:

pergi ke Synaptic Package Manager

System > Administration > Synaptic Package Manager
atau
taip synaptic pada terminal


kemudian installkan semua mysql dengan mengklik APPLY

Monday, 12 May 2008

Microsoft FutureCamp 2008

Microsoft Hour LogoI have been lucky because today, Microsoft melalui it's education provider, Prestariang telah mengadakan Microsoft FutureCamp 2008. USM become the first IPTA in Malaysia 'visited' by this FutureCamp.

Microsoft FutureCamp 2008 is a special funded learning oppoturnity for university staff and students. In here, participants can discover how to build and manage an effective institution by using Microsoft latest technologies and tools to turn the campus into highly connected and manageable environment.

In this five-days-'camp', participant will learn about overview, tips, and tricks
on 3 major application of Office 2007 on the day 1. Then at day 2, we will exposed to Windows Vista, the overview of it, and highlight on enhancing its' productivity. Then there will be 3 days of mind blowing Desktop Deployment Technical Training.

Sunday, 11 May 2008

Glasnost: Test if your ISP is manipulating BitTorrent traffic

Kita menggunakan bittorrent untuk memuat turun distro GNU/Linux dan perisian percuma (freeware). Akan tetapi, pembekal-pembekal perkhidmatan internet di luar negara dilaporkan sudah mula memanipulasi trafik bittorrent. Ini bermakna, anda mendapat kurang daripada 100% jalur lebar internet yang dijanjikan pembekal.

Bagaimana nak uji sama ada ISP anda sedang memanipulasikan trafik BitTorrent? Dengan menggunakan Glasnost.

Glasnost dibangunkan oleh penyelidik di Max Planck Institute for Software System untuk menyelidik ketelusan (tranparency) rangkaian internet.
,

Wednesday, 7 May 2008

Berhenti jadi malas semudah 1,2,3,4,5

 
Posted by Picasa


Step 1:
You're Not Lazy
The word "lazy" is a condemnation. It's shameful. It's not you.

Step 2:
Illness
If your energy level is low for months on end, get checked out by a doctor. It could be depression or illness. Make sure you're ok before moving on to step 3.

Step 3:
Plan
Write down what you want to get done - in order of importance - and put it on a daily schedule.

Step 4:
Find Your Groove
Experiment with your life. Try working at different times of day and in different locations. Maybe you need background music to keep you focused or a snack or nap at a specific time.

Step 5:
Set That Alarm
Studies show people who get up early and show up on time are happier and more productive. And eat a good breakfast. Healthful eating increases energy. So does exercise.


Step 1:
You're Not Lazy
The word "lazy" is a condemnation. It's shameful. It's not you.

Step 2:
Illness
If your energy level is low for months on end, get checked out by a doctor. It could be depression or illness. Make sure you're ok before moving on to step 3.

Step 3:
Plan
Write down what you want to get done - in order of importance - and put it on a daily schedule.

Step 4:
Find Your Groove
Experiment with your life. Try working at different times of day and in different locations. Maybe you need background music to keep you focused or a snack or nap at a specific time.

Step 5:
Set That Alarm
Studies show people who get up early and show up on time are happier and more productive. And eat a good breakfast. Healthful eating increases energy. So does exercise.
~VideoJug

Add Sense la kawan

Kebiasaannya kita akan mengabaikan iklan-iklan yang ada di persekitaran. Sudah menjadi tabiat... misalnya pantang tengok iklan dalam TV, kita akan mencapai remote dan ubah rangkaian, padahal hiburan percuma tersebut wujud kerana adanya iklan.

Begitu juga dalam laman web, especially blog. Website-website tertentu terutama dengan nama dot com atau dot net tidak wujud dengan percuma. Ada seseorang membayarkan hosting dan domain name. Misalnya http://jururawat.net dibiayai sepenuhnya oleh saya walhal kandungan dalam laman web tersebut boleh dibaca secara percuma oleh semua orang. Kandungan dalam laman web jururawat tersebut telah diambil kesempatan oleh seseorang yang bukan dari profesyen kesihatan / paramedikal untuk menerbitkan sebuah buku tentang kejururawatan (yang hampir semua maklumat diperolehi daripada laman web) dengan tanpa izin, tanpa satu sen keuntunganpun diberikan kepada saya.

Jika anda ke sesuatu website, anda dapati ianya cool, atau anda boleh dapat manfaat (terutamanya jika anda mendownload) daripada website tersebut, kliklah pada iklan. Dengan klik pada iklan tersebut laman web tersebut mendapat manfaat, dan boleh terus memberikan anda perkhidmatan percuma kepada anda.

Bagi yang selalu menganjurkan seminar tentang menjana pendapatan dalam internet, semaikanlah budaya klik iklan ni kepada peserta anda. Bayangkan jika ramai orang klik pada iklan yang anda paparkan? 10,000 orang sehari, bukankah itu sap-sap-soi dapat $100. Bayangkan cek dari Google, setiap hari. So semaikan budaya klik iklan.

Add Sense la kawan, jangan kedekut klik

Kebiasaannya kita akan mengabaikan iklan-iklan yang ada di persekitaran. Sudah menjadi tabiat... misalnya pantang tengok iklan dalam TV, kita akan mencapai remote dan ubah rangkaian, padahal hiburan percuma tersebut wujud kerana adanya iklan.

Begitu juga dalam laman web, especially blog. Website-website tertentu terutama dengan nama dot com atau dot net tidak wujud dengan percuma. Ada seseorang membayarkan hosting dan domain name. Misalnya http://jururawat.net dibiayai sepenuhnya oleh saya walhal kandungan dalam laman web tersebut boleh dibaca secara percuma oleh semua orang. Kandungan dalam laman web jururawat tersebut telah diambil kesempatan oleh seseorang yang bukan dari profesyen kesihatan / paramedikal untuk menerbitkan sebuah buku tentang kejururawatan (yang hampir semua maklumat diperolehi daripada laman web) dengan tanpa izin, tanpa satu sen keuntunganpun diberikan kepada saya.

Jika anda ke sesuatu website, anda dapati ianya cool, atau anda boleh dapat manfaat (terutamanya jika anda mendownload) daripada website tersebut, kliklah pada iklan. Dengan klik pada iklan tersebut laman web tersebut mendapat manfaat, dan boleh terus memberikan anda perkhidmatan percuma kepada anda.

Bagi yang selalu menganjurkan seminar tentang menjana pendapatan dalam internet, semaikanlah budaya klik iklan ni kepada peserta anda. Bayangkan jika ramai orang klik pada iklan yang anda paparkan? 10,000 orang sehari, bukankah itu sap-sap-soi dapat $100. Bayangkan cek dari Google, setiap hari. So semaikan budaya klik iklan.

Tuesday, 6 May 2008

blog sat

a visit to Rzmie's blog, it's seems that Rzmie's blog ada iras-iras Rezdrake's entry

e-filing di USM


Pusat sementara e-filing telah diadakan di Makmal 4, PPKT, Kompleks Eureka. Ramai staf USM mengambil peluang dan 'kemudahan yang disediakan PPKT' untuk menyelesaikan masalah cukai / e-filing mereka. Masalah berkenaan dengan e-filing boleh dirujuk segera kepada empat orang wakil LHDN yang datang pada hari berkenaan. Oleh kerana aku tak mau terlepas settle cukai ni (takut terdenda), so aku datanglah, manalah tahu kot-kot ada pun ada pemulangan cukai RM 700 macam kawan aku tu.

Aku takde akaun lagi, so memang tak boleh kemudahan yang disediakan pada hari itu. Tapi tak perlu risau kerana menurut wakil LHDN, pendapatan aku belum boleh dikenakan cukai pendapatan lagi, tak perlu kalut nak buka akaun.

Pastu aku visit blog kawan-akan aku, kasi duit dengan menderma klik...

a visit to Rzmie's blog, it's seems that Rzmie's blog's entry ada iras-iras Rezdrake's entry. Of course, since they both use "Ye Ol' Satria"

Make windows more productive and deliver effective presentations

Sorry because I am too lazy have no motivation to blog for a while. While surfing during wee hour this morning (please see the post time), I stumble upon these tips.

1. Make Windows More Productive Without Installing a Thing

2. How to Deliver Effective Presentations

So for those to about to presents especially in Tech-Ed South East Asia, the second links might be useful for you.
.