Friday, 26 September 2008

Salam Aidilfitri




Assalamualaikum wmt. wbr.

Di kesempatan sempena Ramadhan dan Syawal yang akan menjelma, saya menyusun 10 jari meminta ampun dan maaf sekiranya ada terkasar bahasa atau membuatkan anda tersinggung selama kita mengenali sesama kita. Harap halalkanlah makan dan minum saya, dan yang terambil, dan terhutang. Moga Ramadhan ini membersihkan segala segala kesalahan kita.

S E L A M A T . H A R I . R A Y A
M A A F . Z A H I R . B A T I N

Terima kasih kerana membaca blog ini, dengan ini saya dengan suka hatinya memberikan duit raya sebanyak satu dollar BPS


sudi-sudilah mencetak

Pen Mutiara Curry House location


Beberapa hari lepas aku ada blog pasal Pen Mutiara tu kan? Ada orang bertanya kat mana tempat makan ni. Jadi di sini saya sertakan link ke tempat tersebut (Wikimapia)




Menu: Nasi, Kari kepala ikan, Bawal tiga rasa, Sotong goreng tepung, Udang (masak merah), Kailan ikan masin, Kerabu mangga, Telur bungkus, Sambal Ulam, Buah-buahan, dan yang takleh lepas... air dia Limau Asam Boi

Thursday, 25 September 2008

Harga minyak turun lagi, barang bila nak turun? Liat!



Rakyat queue up in June 41% oil price hike

Malaysian petrol and diesel price are control by the government. For this time government has reduce RON 97 (unleaded) petrol price from RM 2.55 to RM 2.45 per litre, a reduction on 10sen per litre. Last month govt reduce petrol price by 15sen.

I am expecting a reduction of 20 sen or more since, the oil price has gone sharply doen, recently. Instead rakyat just got 10 sen 'back' for every litre of petrol.

With the reduction, it has been a month since last month (the first reduction after 41% hike in June). But still there is no sign of harga barang is going to turun.

Bersyukur tu bersyukurlah jugak

Still, 10 sen is not enough. It is suppose to be 20 sen. In my oppinion, if that 10 sen is there to stay, then 'harga barang runcit' should be enforce to be reduce by the government.

With the reduction of of total 25sen, what do consumer get (instead of cheaper petrol)? Students, people are still going to pay 30% surcharge on express bus tickets. Beras STS 15 still RM14 at 5kg.

Like BERNAMA says, Naik Cepat, Nak turun liat.

Tuesday, 23 September 2008

Iftar ICT Penang


MInggu lepas aku telah menghadiri Majlis Jamuan Iftar ICT Penang di Pen-Mutiara Curry House. Iftar tu menurut Nas adalah perkataan Arab bagi berbuka puasa. Malah katanya lagi penggunaan berbuka puasa tu tak betul, patutnya iftar tu tamat puasa, bukannya buka puasa.


Menu: Nasi, Kari kepala ikan, Bawal tiga rasa, Sotong goreng tepung, Udang (masak merah), Kailan ikan masin, Kerabu mangga, Telur bungkus, Sambal Ulam, Buah-buahan, dan yang takleh lepas... air dia Limau Asam Boi


Sabarlah sayang, ulam dan sambal tu tak lari ke mana


Bila azan berkumandang, kari kepala ikan pun dibuka. fuhh... Cam biasa la En. Rus conquer dulu. Menurut tuan kedai, kari kepala ikan ni fresh tangkap hari ni. Kalau makan dengan tangan, ...peeerrrghhh... hingga menjilat jari. Memang tak dinafikan yang kari ni tak seperti kari yang anda expect dari restoran nasi kandar.


Jamu selera disamping persekitaran (environmen) yang menyenangkan. Aiii ikan koi ni, karang aku cilok buat sushi karang...


Melayu, Cina, India pun layan gak makan kat sini. Tengoklah meja boleh muat 10 orang.

Memang sedap... Bolehlah kawan-kawan aku bawa yang tersayang makan. Tapi nak datang, duit tu bawak la at least tebal macam gambar duit di bawah OK.

Monday, 22 September 2008

Harga Minyak dah turun, harga barang bila lagi?

Beberapa bulan lepas, bila harga minyak dinaikkan 78sen seliter, maka dengan pantas banyaklah pihak menaikkan harga barang. Bulan lepas harga petrol turun 15sen, tapi harga barang tak turun-turun juga. Dengan harga minyak telah turun ke paras bawah $100 setong ni (daripada $130 setong), dijangkakan harga minyak bakal turun lagi. Hai PM/TPM, harapnya nanti turun la banyak sikit, jangan la 15sen seliter macam bulan lepas.

Harga barang tak turun-turun ni bukan aku sorang je yang komplen, ni ha Bernama pun 'komplen'. Masalah ni bukannya masalah biasa, malah masalah nasional. Kalau tak takkan Yahoo! Malaysia pun 'komplen' jugak.

Harga barang keperluan: Bila nak naik, tak payah siruh, tau-tau je dah naik. Bila nak turun, slow nak mampus.

Kerajaan ambil la tindakan... Tolonglah beri kami lebih kuasa membeli

Sahur apa?

Assalamualaikum. Korang sahur apa pagi nie? Well, hari ni aku tak bersahur dengan McSahur. Aku sahur nugget goreng sendiri je. Kering la poket aku kalau sahur McDonalds hari-hari. Lagipun ni hujung bulan, kena survive sikit nak tunggu gaji yang akan dapat 3 hari lagi.

Ceritanya, semalam aku balik kampung, so bersahur dengan father and mother aku kat sana. Kat family ni sahur biasanya yang ringkas je, nugget ayam. Saper yang tak mau sahur ngan nugget, bolehlah minum aje atau makan leftover berbuka puasa.

So hari ni aku beli la nugget, nak bawa sedikit pengalaman di kampung ke 'oversea' ni. So aku beli la nugget. Sementara tunggu nugget aku masak, aku blog la sat. EH! Nugget aku... huhuhu...

Friday, 19 September 2008

Tag Raya

Baru-baru ini aku ditag oleh Rezdrake (Balada Seorang Programmer Kontrak Jalanan Terlampau). Apa kejadahnya yang dipanggil sebagai tag ini? AKu pun tak tahu, just for killin's ome time, aku pun buatla

1. Berapa pasang baju raya anda tahun ni dan kaler apekah?
Tiga pasang saje.. and baju-baju raya itu adalah baju nikah 2 tahun lepas.. Aku tak beli baru tahun ni and my gurl pun nak belikan yang baru.. tapi xpe.... since baju-baju tu masih elok.. so menten pakai yang itu utk raya tahun ini... and kaler Chocolate gold, ungu, dan hijau

2. Apakah makanan raya tradisional kegemaran anda?
Beberapa tahun ni aku dah mula prefer makan lemang/ketupat pulut dengan rendang.

3. Apakah biskut raya kegemaran anda?
- Kuih Cornflake yang mak aku buat
- .tat (hehehe)


4. Bape banyak duit raya anda dapat n spend untuk bagi kat bebudak?
Takde duit raya, Takde bajet duit raya sebab nak pulun bayar hutang kahwin, PTPTN, kad kredit, hutang komputer.

5. Apakah aktiviti malam raya korang?
Main bunga api special hehehe

Thursday, 18 September 2008

McDonalds McSahur?


Beberapa hari lepas, wife aku letih, so aku kesian, aku pi la beli McDonalds take-away untuk kami berdua.

Kalaulah McDonalds ambil idea nak bagi nama McSahur, harap-harap McDonalds jangan lupalah saya ni. Ada token sikit boleh la saya survive sikit dalam hidup yang mencabar ini.

Wednesday, 17 September 2008

Website al-Quran sempena Nuzul Quran


Kalaulah ada terjemahan al-Quran online dalam Bahasa Melayu, kan senang... Kini anda tak perlu susah mencari... anda boleh akses terjemahan tersebut di ReadtheQuran.org

Tuesday, 16 September 2008

RJBO is now abang122


Abang122 old blog namely RJBO is just a blog just to sell some computer, not a story of his life, as I expected. But recently Abang122 has create a new blog with a new blog design. His blog is named "Naluri Lelaki".

Well Abang122. This is what I want about blog, a story of you. Not some dumb sales. Well actually, you can add some marketing creatively

Monday, 15 September 2008

Rezdrake updates his blog design


Well actually Rezdrake had his blog revamp a long-long time ago. Rezdrake write about his daily activity.
Woot..
.

Sunday, 14 September 2008

Takziah buat En. Mat Noor


5 Ramadhan 1429, 5 September 2008. Isteri En. Mat Noor telah selamat dikebumikan di Kawasan Perkuburan Islam, Kariah Masjid Teluk Kumbar. Staf jabatan hadir dengan menumpang bas yang telah dichartered oleh School of Computer Science.

al Fatihah
.
.

Saturday, 13 September 2008

Merdeka Campus Walk


28 Ogos lalu universiti aku mengadakan Merdeka Campus Walk. Aku yang ingin 'menurunkan berat badan' mengambil kesempatan ini agar takdela segan jalan sorang-sorang.


Pelajar dari pelbagai kaum join acara ini.


Lepas habis acara, minum MILO menghilangkan penat


Pastu cam biasa la posing untuk gambar
.

Friday, 12 September 2008

pi tangkap gambar komputer

Rizman is trying Slackware GNU+Linux
CIO telah menitahkan daku untuk menangkap gambar untuk konferens ICT yang bakal diadakan di universiti

Friday, 5 September 2008

Selamat Berpuasa


Mungkin tidak lambat untuk aku ucapkan kepada pembaca-pembaca blog aku. Selamat Berpuasa. Ramadhan catalyst towards tobacco free environment.

Wednesday, 3 September 2008

CIO talk 2008 - break time muhibah

28-August-2008 ~ After CIO's talk...


After CIO talk, makan, sponsor by CIO


Everyone queue-up take their turn makan. Don't worry, still plenty


2 main meal: Nasi Lemak and Roti Jala


After makan, chats about recent CIO talks


As I said earlier, still plenty, ~second tray still tak luak~
.