Wednesday, 30 December 2009

Adding new database data source in Windows

0 Kita akan menambah data source dalam windows dengan tujuan agar ianya dapat dicapai oleh program lain terutamanya PowerBuilder 10.5. Pertama sekali anda perlu copy fail .mdb anda ke dalam desktop dari thumbdrive.

1 Pertama sekali, kita ke Start > Administrative Tools > Data Source (ODBC)


2 di ODBC Data Source Administrator, klik Add


3 di sini, pilih Microsoft Access (oleh kerana anda nak buat datasource dari Microsoft Access yang disalin)


4 Namakan data source name anda. Nama ini akan digunakan untuk mencapai pangkalan data anda


5 Pilih pangkalah datan fail yang anda copy ke desktop tadi.


6 yg bawah ni aku lupa pasai apa nak kena buat. lepas hang pilih OK semuanya akan jadi OK lepas tu

Tuesday, 29 December 2009

USM ke Liga Perdana


Kesebelasan utama Kelab Bolasepak Staf USM semasa final match menentang Pos Malaysia


(dari laman web USM)

PULAU PINANG, 21 Dis – Universiti Sains Malaysia (USM) muncul universiti awam pertama yang diberikan tiket untuk bertanding dalam kancah Liga Perdana, iaitu liga kedua tertinggi dalam saingan bola sepak negara selepas Liga Super.

Pemilihan USM melalui pasukan yang dikenali sebagai Kelab Bola Sepak Staf USM (KBSUSM) dibuat berdasarkan kecemerlangan pasukan itu dalam aksi Liga FAM musim lalu yang menyaksikan KBSUSM muncul pasukan ketiga terbaik selepas Pos Malaysia dan Tambun Tulang.

Pengurus pasukan, Mohd. Azizudin Mohd. Shariff berkata, pemilihan KBSSUSM untuk bersama 11 lagi pasukan dalam merancakkan lagi aksi Liga Perdana musim depan adalah satu pencapaian yang tidak diduga.

Katanya, KBSUSM yang dipilih Persatuan Bola Sepak Pulau Pinang (FAP) untuk menyertai Liga FAM musim lalu pada mulanya hanya mahu melakukan yang terbaik memandangkan peluang seumpama itu bukan mudah untuk diperoleh.

"Namun, setelah kita mula beraksi, keyakinan pemain-pemain kian bertambah dan pada akhir saingan kita berjaya merangkul kedudukan tiga teratas liga dan seterusnya diberi peluang beraksi dalam Liga Perdana musim depan.

"Justeru, KBSUSM akan terus komited dalam mempersembahkan permainan bermutu bagi menaikkan nama universiti sebaris pasukan-pasukan hebat yang lain,’’ jelas beliau ketika ditemubual di USM, baru-baru ini.

USM bersama 11 lagi pasukan akan mengharungi 22 perlawanan dalam sainga Liga Perdana dan turut tersenarai beraksi dalam pertandingan Piala FA yang dijadualkan bermula awal tahun depan.

Antara pemain yang akan mewakili KBSUSM termasuk beberapa bekas pemain Liga Super Pulau Pinang seperti penyerang, Nor Affendi Md. Yatim dan Amirul Omar, bekas ketua pasukan, M. Prakash dan penjaring terbanyak Liga FAM untuk USM, Mohamad Baser Mahamad Napae.

KBSUSM akan dikemudi bekas jurulatih Pulau Pinang, S. Veloo dan dibantu dua lagi penolong jurulatih iaitu Rosli Ali dan K. Ramajayam.

Aksi pertama Liga Perdana di antara KBSSUSM menentang Pos Malaysia dijadualkan berlangsung pada 11 Januari depan di Stadium Bandaraya Pulau Pinang (sebarang perubahan tertakluk pada pindaan FAM).

Pasukan lain yang turut tersenarai dalam Saingan Liga Perdana termasuk Sabah, Sarawak, Melaka, Felda United, Angkatan Tentera Malaysia, Polis Diraja Malaysia, Kuantan Port dan sebagainya.

Monday, 28 December 2009

Saturday, 19 December 2009

Selamat Pengantin Baru Afrezal

 

 

Afrezal a.k.a. Putrajaya's King of Basikal telah melansungkan persandingan-'pihak lelaki'-nya di Pulau Pinang. Persandingan telah diadakan di Dewan bla...bla...bla Polis Marin, Pulau Pinang.

Semoga ALLAH memberkati dirimu dan menghimpunkan korang berdua di dalam kebaikkan
Posted by Picasa

Tuesday, 15 December 2009

Kesan krisis ekonomi dunia

Krisis ekonomi dunia yang bermula sejak beberapa tahun dahulu kini semakin teruk. Sebagaimana kita maklum beberapa syarikat di USA terpaksa di-bail-out kerajaan USA. Dubai World baru-baru ini pula menghadapi masalah hutang. Di Malaysia, kakitangan awam tidak diberi bonus sebagaimana tahun-tahun lepas. Syukurlah ada RM500 wang ihsan.

Di Jepun pula, kegawatan ekonomi amat terasa apabila ultraman-ultraman yang lazimnya menyelamatkan Jepun daripada raksasa dan makhluk asing, berhijrah ke negara lain seperti Malaysia untuk mengambil upah membuat kerja-kerja 'oddjobs'.


lawan raksasa takde gaji - Ultraman Ace

Se'orang' Ultraman telah ditemui di Kedah baru-baru ini. Beliau bekerja sebagai pemandu bas sekolah. Encik Ultraman Ace (atau kini dengan nama melayunya Ultraman Terulung) berkata dalam zaman gawat ini, beliau tidak memilih kerja... asalkan ianya halal.


anak-anak pakcik ultraman turut mengambil peluang mendapatkan pendidikan di Malaysia


Menurut encik Ultraman Ace (atau kini dengan nama melayunya Ultraman Terulung), dengan memandu bas, sekurang-kurangnya beliau dapat memberi belanja dan menghantar anak-anak beliau ke sekolah.

~selanjutnya dari youtube


Posted by Picasa

Monday, 14 December 2009

Malaysia 2 - 1 Thailand - SUKAN SEA

Kursus Pra Pekerjaan dengan Wilayah Ekonomi Koridor Utara

OK. aku dapat ni dalam forum so aku kongsi dengan korang. Ni je dapat tolong... cable-cable tadak. OK. So bila mau belanja aku pizza?

Kepada sesiapa yg mempunyai sanak-saudara atau sahabat-handai di negeri2 kawasan Utara yg sedang mencari pekerjaan.

NCIA (Wilayah Ekonomi Koridor Utara) merupakan program pembangunan untuk memacu pertumbuhan ekonomi dan menaiktaraf hidup penduduk kawasan utara (Perlis, Kedah, Penang, Utara Perak). Pihak berkuasa pelaksanaan koridor utara (NCIA) telah menyediakan PET Program untuk menaiktarafkan modal insan di kawasan tersebut. Beberapa kursus telah ditwarkan terutama kepada lepasan SPM yg tidak mempunyai pekerjaan atau yang ingin mendapatkan kemahiran dalam bidang-bidang tertentu dan memudahkan mereka mendapat pekerjaan dalam bidang-bidang tertentu di wilayah koridor utara. PET diwujudkan khas untuk penduduk wilayah utara di mana program ini ditaja sepenuhnya oleh NCIA serta elaun bulanan akan diberikan sepanjang kursus.

Terdapat beberapa kekosongan dalam beberapa kursus yang ditawarkan seperti berikut:-

A) Kecantikan dan Kesihatan
1) Dandanan Rambut
2) Rawatan Muka
syarat: Minimum SPM, terbuka kepada lelaki & perempuan yg mempunyai minat mendalam utk membina kerjaya dalam industri hospitaliti

B) Pemandu Pelancong
syarat: Minimum SPM dan berminat membina kerjaya dalam industri pelancongan, fasih berbahas Malaysia & Inggeris, Fasih berbahasa ketiga seperti Arab & Jepun diutamakan.

Program Latihan sadalah selama 6 bulan akan dimulakan pada 28hb. Disember 2009. Sekiranya berminat, sila hubungi Pn. Ilyani Tel: 03-78031151 atau e-mail: ilyani.ismail@ humancap. com.my

p/s: Khas untuk peserta daripada Negeri-negeri di kawasan Utara sahaja.

Sunday, 13 December 2009

Dinner Kelab PPKT 2009

Kelab PPKT telah mengadakan Makan Malam Tahunan ahli Kelab PPKT di sebuah hotel di Pulau Pinang (10/10/2009). Lebih kurang 100 orang yang hadir. Bersempena dengan hari raya, jamuan makan malam tersebut bertemakan hari raya.

Tuesday, 8 December 2009

Boob-starring makes men lives longer is a hoax

Ingatkan betul... rupanya tipu... kalau tak boleh la tetiba aku tenung rakan-rakan aku yang ayu...

...kalau tidak pastinya ada adegan ini...

Dia: Ehemm buat apa tu? / Jauh pandangan nampak? / Hmm tengok mana tu?...
Aku: Err... menambahkan jangka hayat...

Bintulu.org say this
The Star re-publishes false story of ‘boob-staring good for men health’

National dailies – The Star on Saturday re-published a story that says boob-staring good for men health. It’s a false story. Don’t believe it.

The story compiler Winnie Yeoh, A. Raman and Teh Eng Hock apparently didn’t check the accuracy of the story which also carried by both Sin Chew Daily and China Press.

The Star says “that a German research published in the New England Journal of Medicine showed that men ogling at breasts for 10 minutes a day was equivalent to a 30-minute gym workout”.

No such study ever published in New England Journal of Medicine according to About Urban Legends.

“A search of the thousands of peer-reviewed articles contained in the National Institutes of Health Medline database turns up zero items on this topic, and zero items authored by “Dr. Karen Weatherby” (who presumably does not even exist),” Urban Legend site said.

Monday, 7 December 2009

Boob-starring is good for men

Dipetik dari The Star Online

Boob-staring good for men
OTHER NEWS & VIEWS
Compiled by WINNIE YEOH, A. RAMAN and TEH ENG HOCK



asiansweetheart.blogspot.comHERE’s a simple “secret” to ensure longevity for men – stare at women’s breasts for 10 minutes a day to live an additional five years.

Both Sin Chew Daily and China Press reported that a German research published in the New England Journal of Medicine showed that men ogling at breasts for 10 minutes a day was equivalent to a 30-minute gym workout.

Sin Chew Daily reported yesterday that the team had spent five years researching 200 men.

Results showed that men who liked to stare at women’s breasts have lower blood pressure, suffer less cardiovascular disease and have slower heart beat.

The daily also quoted gerontologist Dr Karen Weatherby as saying that sexual desire ensured better blood circulation and led to better health.

However, it was reported that reporters had attempted to search the article in the journal’s website but failed. Thus, there were doubts whether there was indeed such an article in the journal.

Thursday, 3 December 2009

MyFirstTime with computer

Inspired by Rzmie, I also want to tell My First Time. Well every one of us has our own first time, well mine

Friday, 27 November 2009

My First Time with computer. Computer teacher seduce me with games!

This is about my first time with personal computer.

Contrary to my knowledge today, in 1987, i only know computer as what is today as personal computer.

My first time I was allowed to touch a computer and briefly play with it when I am in 1989 at the school computer club. At that time I am in year 3 of primary school.

The computer teacher seduce me to join computer club by allowing me to play computer game. I was shown a computer game - Karateka, but I only manage to play some unknown mathematical game.

By the way... a RM30 (or maybe RM50 - i forget) fee per month is a high bucks especially in 1989. Due to that, my dad did not allow me to join the club.

But 4 years later, I manage to lay my finger on computer. I manage to go for boarding school that have computer. I manage to learn stuff like WordStar, dBaseIV, and even force the computer teacher to teach me QBasic.

Then, when I am on form 5, my father bought me a computer. The price is RM3000 ... which is like spending RM10,000 at that time.

Thanks to my dad. I manage to go take a Diploma in Computer Science, and now work at a university as an IT staff.

Diinspirasikan daripada blog Ruzaimi, jadi saya di sini pun nak cerita tentang komputer ni.

Bila saya darjah tiga saya dibawa oleh guru-guru untuk ke bilik komputer, itulah pertama kali saya melihat komputer depan mata. Mungkin 1st time saya kenal komputer...

Cikgu jemput kami join kelab komputer sekolah tapi kena yuran bulanan... cikgu jahat, umpan kami dengan game hehe...

Aku ingat lagi game KARATEKA atas komputer monokrom... hijau hitamscreen shot of karateka in green monochrome

bila aku balik rumah, bapak aku tak bagi masuk, kata dia yuran mahal...

sekali-sekala aku dengar kawan aku kata nak copy disket ... masa tu aku ingat yang 5" floppy disk dibuat dengan kopi, sebab tu ia hitam

salah sorang daripada yang join kelab komputer tu anak O.C.. Dia ni satu kelas ngan aku gak, so satu hari tu Kor OC + bapak aku buat hari kor kat perkarangan rumah dia. Aku sebagai kawan sekelas, dapat la rayau masuk rumah... dalam rumah dia ada komputer, maka aku dapat tahulah yang harga PC tu RM10,000 ... yup PC yang korang tengok harga RM1000 lebey hari ni, harganya RM10K pada 20 tahun lepas, takde colour plak tu.

IBM personal computerSo aku nak bandingkan RM1 masa tu dengan RM1 sekarang. Masa tu kat KL 40sen dah boleh beli roti canai, aku pi sekolah bawak 50sen je, air kotak 50sen dalam mesin , nasik/mi goreng/bihun kantin 30sen sepinggan, Ding dang 50sen siap ada permainan transformers lagi. Bila aku pindah taiping tahun depannya, sepinggan makanan di kantin harganya 20sen. So kadang-kadang bapak aku cut belanja harian jadi 30sen.

Aku tengok komputer balik masa aku di library sekolah aku di Kamunting, Taiping. Pusat Sumber ini terletak di bangunan baru sekolah pada masa itu. komputer (PC) ini terletak dalam bilik yang boleh dilihat dengan cermin besar. Tapi aku yang jadi pengawas pusat sumber ni tengok selalu takde orang guna komputer nie...

Oh ya by the way, sekolah aku ni 'luar bandar' so takde kelab komputer. Sekolah aku ni berjiran dengan sekolah 'bandar' (tanah gereja) yang ada kelab komputer.

Screenshot - WordStarAku mula sentuh komputer balik masa aku tingkatan satu... cikgu komputer (datang daripada luar) plak cam haram... kejap datang kejap tak datang... tapi sempat la aku belajar guna WordStar yang susah tak macam OpenOffice.org Writer/MS Word sekarang ni.

masa ni aku beli floppy disk pertama aku.

dBase IVMasa form 4 aku pi gak kelas komputer walaupun hari sabtu. Kawan2 aku masa hari Sabtu ni suma tak amik kesempatan ada kelas komputer. Aku membuatkan cikgu komputer swasta yang menyokong parti DAP terpaksa datang ke kelas setiap sabtu. Hehe aku sorang ja anak murid dia. I think kelas terakhir aku dengan dia ialah kelas dBase III.

Zaman ni, kalau korang beli disket, korang akan jumpa dua jenis:
Cakera liut 5¼ inci, bersaiz 720 KB
atau
Cakera liut 3½ inci, bersaiz 1.44 MB

di bawah ni perbandingan antara cakera liut 8", 5¼", dan 3½"

...aku tak pernah jumpa disket 8" tu masa ni

Masa aku form 5, aku berkenalan dengan geek ala Ruzaimi yang datang kelas komputer, bukak QBasic, edit game...
QBasic
(video youtube nie ada overview pasal QuickBasic / QBasic http://www.youtube.com/watch?v=SlNzR4zAkBc)

Masa form 5 ni, bapak aku dengan susah payahnya cari RM3000 untuk beli komputer (PC) untuk menaikkan semangat aku masa SPM.

Thanks dad.

Zaman tu komputer pakai besi, casing besi, memang berat... sekarang ni banyak yang dah pakai plastik dah,

Then 1999, aku amik course diploma sains komputer kat sebuah kolej swasta yang dah tutup sekarang.

...

Di sini aku nak TAG:

areshie
rezdrake
Khuzaimi
Rzmie
Ryehanna
Neyzashazeyra

korang ceritakan korang punya first time berkomputer / beli komputer

Monday, 23 November 2009

Pecah tabung 10 sen


tapi sebelum aku pecah tabung doplohsen, aku pecah tabung sepuluh sen dulu... web bukanlah pecah tabung, cuma tabung tin tu memang boleh bukak kat penutup dia...

Terima kasih kepada yang concern kat aku... hehe

Wednesday, 11 November 2009

Promosi FAITO di Taiping


Just beberapa hari sebelum bulan puasa, FAITO telah mengadakan jelajah promosi di Taiping Sentral. Saya berkesempatan untuk ke booth Faito yang Taiping ini, dan semasa jelajah promosi di Kompleks Bukit Jambul.


Nak tangkap gambar dengan model-model ni memang susah sikit pasal mereka juga pulun mempromosikan keahlian


Akhirnya mereka meluangkan sedikit masa...


...untuk pemegang kad Faito

Monday, 9 November 2009

Sushi RM2



Aku berpeluang makan sushi yang kebiasaannya mahal-mahal pada harga RM 2.00 sepinggan. Peluang ini datang kerana:


1. RZMIE bagi Kad Sushi King


2. Sushi King buat offer promosi RM 2.00 sepinggan untuk sebarang hidangan nasi di atas kaiten belt.

Dalam tempoh 4 hari offer tersebut, aku hanya datang dua kali di Sushi King Queensbay Mall. 1st time tangkap guna kamera henfon, 2nd time guna kamera digital.


Beratur orang datang makan sushi ni. Terutamanya pada hari terakhir offer. Majoriti yang datang makan sushi ni orang bukan Melayu.


Makanan atas kaiten-belt


Some of the dishes yang saya sempat makan (day 1)
SAKE MAYO MAKI (Salmon Mayonnaise), UNAGI (Grilled Eel), SAKE (Raw Salmon), KAMI TAMA MAKI, Smoked Salmon, - IKA (Fresh Cuttlefish)


Tapi biasanya bila offer ni, orang akan aim pinggan ungu (RM6), atau pinggan merah(RM5), dan buat bodo kat pinggan pink (RM4), biege (RM3), dan yang biru muda (RM2) diorang buat2 tak nampak.
Dalam gambar di atas tu Deep Fry Prawn (Tempura yg digoreng lama sikit), Tempura (Udang salut tepung goreng), dan SANMA KABAYAKI (Grilled Pacific Saury / rasa mcm ikan kembung je)


Tapi memang syurr... bila dapat makan udang RM6 pada harga RM2 sepinggan.


Hari Pertama (9) vs (7) Hari Akhir
Cukup la 9 pinggan, dah kenyang sushi... Alhamdulillah...


Bukan aku sorang je yang susun pinggan nie... orang lain pun susun gak...

So dah habis dah pesta Sushi RM 2 ni. Tunggu lak tahun depan.

--------

Jom layan Youtube