Tuesday, 31 August 2010

Merdeka





Allahyarham Sudirman memberi nafas baru kepada lagu ciptaan Ahmad CB di bawah ini


Wednesday, 25 August 2010

Iftar ramai-ramai ke Pen Mutiara


Bilik Juruteknik PPKT D37, sebagaimana setiap tahun sebelum ini akan collect duit untuk berbuka puasa ramai-ramai. Kali ini, ia diadakan di Pen Mutiara. Seorang collect RM30. ESOK kami akan makan di sana.

Jadi ini adalah juadah yang aku makan dua tahun lepas, sponsored by ICT Penang





So. ni peta ke sana (dari Masjid USM)


View Larger Map

Saturday, 14 August 2010

Jasin's Ramadhan Twister caught on video



Berita / News


Aftermaths


Import? Tak payah kot

Kebelakangan ini ada individu tertentu yang mahukan FAM membenarkan semula kehadiran pemain import dalam kancah bola sepak. Kehadiran pemain import dikatakan akan menjadikan liga bolasepak Malaysia bertambah menarik.

Saya tidak menyokong cadangan di atas kerana dari pengamatan saya:

Ada yang berpendapat "jika tiada pemain import maka stadium tidak penuh". Betul ke? Pada pengamatan saya walaupun ada atau tiada pemain import, penyokong setia tetap datang ke stadium melihat pasukan kegemaran mereka beraksi. Yang kurang setia pula, pergi ke stadium bila pasukan mereka dalam keadaan sentiasa menang. Stadium pula tidak penuh bila team selalu kalah walaupun mempunyai pemain import. Ingat orang nak datang stadium ke pasal pemain import? Lainlah kalau tiru macam Liga Amerika import David Beckham tu.

Bila duit sewa stadium pun terpaksa minta kerajaan negeri lupuskan, dan gaji pemain pun kadang kala sangkut, macam mana nak bayar gaji pemain import yang mahal tu. Inilah yang dikatakan anak kera disusukan, anak sendiri mati kelaparan.

Tambahan kepada point di perengggan di atas, bolehlah dikatakan yang nasib periuk nasi pemain bolasepak Malaysia ni nampak macam insecure. Macam mana nak hidup kalau gaji kejap ada, kejap putus. Tunas-tunas muda, yang form five, yang pakar bolasepak nak tak nak mesti memfokuskan kepada bidang lain (selalunya akademik) yang dilihat lebih menjamin masa depan.

Kita selalu sebut tentang zaman Allahyarham Supermokh dan hero-hero bolasepak yang lainnya. mereka berjaya membawa bolasepak Malaysia ke sukan olimpik. Saya mungkin salah tapi jika saya betul, saya percaya zaman ini kita tiada pemain import. Ini membuktikan Malaysia cemerlang tanpa pemain import.

Bila FAM buka peluang kepada player import masa liga Semi Pro. Bolasepak kita start merudum. Ini ditambah lagi dengan kehilangan ramai pemain-pemain berbakat. Hasilnya lepas kita menang emas Sukan SEA di KL 1989. Kita tidak menang emas dah. Hinggalah tanpa disangka-sangka 20 tahun kemudian, lepas player import 'diharamkan' semula, Malaysia menang pingat emas bola Sukan SEA 2009 di Laos.

Kesimpulannya... liga tempatan merupakan tempat player kita nak test skill. Kalau ini pun nak bagi kat orang luar, macam mana kita nak lahirkan star bolasepak Malaysia? Fikirlah, nak syok sendiri team sendiri kalahkan team tempatan ke atau nak ada team yang pernah buat Manchester United gelabah walaupun seketika?

Lastly tengoklah gol Amri Yahya ini.

Friday, 13 August 2010

Masa dah time

Sekarang pukul berapa?
Sekarang pukul berapa?

Saya yakin anda pernah bertanya soalan tersebut kepada orang lain, baik yang anda kenal, mahupun tidak. Yang menjadi masalahnya, di Malaysia ini ramai yang set jam ikut orang lain. Ada pula yang set jam mereka mengikut contohnya, TV1 atau TV3. Akan tetapi jam TV1 dan TV3 akan sentiasa lambat di Astro berbanding siaran terrestrial (a.k.a. 'pakai arial').

Seorang kawan saya pernah ajar saya set masa windows dengan internet. Saya guna server jam di Jaring iaitu di ntp.jaring.my. Tapi kan TM pun ada juga di ntp.tm.net.my.

Jadi mana satu nak pilih?

Sepatutnya kalau nama pun dah Malaysian Standard Time, yakni ada perkataan 'standard', kenalah SIRIM jaga kan? Jadi beberapa tahun lepas Sirim dah buat inisiatif untuk ada jam yang standard untuk seluruh Malaysia (atau ehem untuk 1Malaysia).



Anda boleh set masa anda menggunakan:

Wednesday, 11 August 2010

It's sirim time ... (go go power rangers)

What time is it?

Malaysian have 'a lot of resource' when then set their time. Usually we often heard that TV become the choice of time setting.

When I was young, i always pays some 10sens to set my watch, so that it will synchronize with Telekom's time. Why? I always feel that Telekom Malaysia have the most correct time. Until a friend of mine taught me about network time protocol.

In Malaysia, things that has standard must/should have 'Cop Sirim' . So it is natural to presume that Malaysian Standard Time should be in SIRIM's hand.

Jadi mana satu nak pilih?

Sepatutnya kalau nama pun dah Malaysian Standard Time, yakni ada perkataan 'standard', kenalah SIRIM jaga kan? Jadi beberapa tahun lepas Sirim dah buat inisiatif untuk ada jam yang standard untuk seluruh Malaysia (atau ehem untuk 1Malaysia).

So here it is... Malaysian Standard Time



You can access it online here:

Tuesday, 10 August 2010

Malaysia Ban Blackberry?

Desas desus dalam twitter bertiup kencang mengatakan bahawa kerajaan akan ban blackberry.

Setakat ini UAE telah ban blackberry. Beberapa buah negara seperti Arab Saudi, dan India dikatakan sedang menimbang untuk turut ban blackberry ini.

Apakah nasib Blackberry? ...nantikan di berita tempatan