Thursday, 28 October 2010

Upin & Ipin Angkasa




Papa-papa dan mama-mama yang ada anak comel sekelian, bolehlah simpan duit dari sekarang. Tak lama lagi sure anak korang ajak tengok 'Dr. Syed' Upin dan 'Mejar' Ipin dalam Upin Ipin Angkasa.

Sunday, 24 October 2010

Hasil Kerjaku di Canon PhotoMarathon 2010



Berikut merupakan foto-foto yang aku ambil semasa Canon PhotoMarathon 2010 Malaysia. Acara ini menguji peserta untuk menggunakan hanya kamera dan peralatannya dalam menghasilkan shot terbaik. Jadi tiada pos produksi menggunakan the GIMP, PhotoShop, atau perisian pengeditan imej yang lainnya.

Malah dengan rule ini, 'cikgu' fotografi pun boleh kalah kalau tidak mahir selok belok fotografi.

Gambar yang besar merupakan pilihan yang aku muat naik ke dalam PC yang disediakan pihak Canon. Yang kecil pula, merupakan calon-calon muat naik.

Tema 1: Eyes on EOS




Tema 2: Humanity




Tema 3: Delicious




Pendek kata, hasil kerjaku masih jauh berbeza berbanding hasil para pemenang pertandingan ini (facebook).

Monday, 18 October 2010

T-Shirt Merah tawan Georgetown

RED SHIRT SHOOTING SPREE in MALAYSIA

Sekumpulan warga Malaysia yang berkemeja-t merah shooting sana sini di bandar Georgetown. Polis bagaimanapun tidak berbuat apa-apa terhadap kumpulan ini.

Kumpulan t-shirt merah di Georgetown ini telah dibuktikan ada kaitan dengan kumpulan dengan tujuan yang sama di Thailand, Indonesia, Vietnam, dan Singapura.


'geng t-shirt merah' dari kelab ShutterLense

Bersenjatakan kamera, kumpulan ini berkeliaran di seluruh Georgetown untuk menawan hati para juri pertandingan Canon PhotoMarathon Malaysia yang tahun ini berlangsungdi Pulau Pinang.

Setelah beberapa rakan mengajak aku menyertai pertandingan ini, maka aku pun mendaftar online, apatah lagi event peringkat Malaysia ini diadakan tidak di KL, tapi di Pulau Pinang.

Sebanyak tujuh hadiah utama ditawarkan, kesemuanya kamera Canon. Pemenang 'Grand Prize' membawa pulang sebuah kamera Canon 1D Mk IV dan 'mewakili' Malaysia ke PhotoMarathon Asia yang diadakan di Turki.



Acara bermula di Tanjong City Marina. Nasib baik mereka memasang khemah besar, kerana pada pagi itu hujan lebat melanda Pulau Pinang. Tema di perhentian pertama ini adalah: "Eyes on EOS".



Aku yang datang dengan kereta sempat balik rumah, untuk tukar dengan motorsikal.



Kemudiannya aku ke Hentian kedua... di Segafredo. Tema baru diumumkan iaitu "Humanity"



Dah tajuk pun manusia, ramailah manusia kena kerumun dengan kumpulan t-shirt merah

Petangnya kami ke hentian terakhir, di kedai konsep Canon yang bersebelahan dengan hotel Tune untuk cop dan mendapat tema terakhir. Tema terakhir adalah: "Delicious".



Nasib baik aku belum makan... so bolehlah snap satu dua gambar makanan yang akan aku makan.



Perhentian seterusnya, Tanjong City Marina. Semua peserta perlu upload gambar mereka di stesen upload di situ sebelum 5:30 PM.



Memang meletihkan.


kamera yang telah dicuci

Di event ini, sebuah kaunter cuci kamera secara percuma telah dibuka. En. Khuzaimi lah yang telah beriya-iya 'memperkenalkan' aku dengan kaunter ini. Bagus juga, sebab sejak beli, kamera aku ni tak pernah dicuci.


uji lensa RM20,000

Di samping itu kaunter promosi/uji produk lensa dan kamera Canon juga dibuka. Aku mencuba lensa termahal (RM20,000), dan termurah (RM350) yang ada di situ.

Di sebelah malamnya barulah keputusan diumumkan. Penganjur telah mengumumkan keputusan pertandingan antara jam 11:00PM hingga 11:30PM.


Posted by Picasa

Friday, 15 October 2010

Mydin takes new staff, will open at Bukit Jambul




VACANCY! Mydin will open at Kompleks Bukit Jambul, Pulau Pinang. Many new posts are offered. Come to walk in interview on this Saturday - Monday, 16 - 18 October 2010.

Mydin Kompleks Bukit Jambul



KERJA KOSONG! Mydin akan dibuka di Kompleks Bukit Jambul, Pulau Pinang. Banyak jawatan baru akan ditawarkan. Hadiri temuduga terbuka Sabtu - Isnin, 16 - 18 Oktober 2010.



Monday, 11 October 2010

Counter Strike


 

Kena jaga kaunter panggilan...
jenuh la nak jawab call...

adakah ini first step nak jadi seterrer Afrezal?
Posted by Picasa

Beauty Pageant Pulau Pinang

The Kompleks Bukit Jambul (KBJ) will be holding the 1st ever KBJ Ratu Kebaya contest. Ratu (Queen of) or Miss Kebaya is kind of Malaysian answer for a more eastern values version of beauty pageant

Friday, 8 October 2010

Taklimat CIO sempena Jamuan Aidilfitri

Antara Isi: Tadbir Urus Pejabat (Office Gevernance), Panel Pengurusan Khas, Pengurusan Perubahan PPKT, ISO USM, RMK10-APEX, menitikberat infrastruktur dan lebih kepada perkhidmatan eg Servisdesk, Bajet kena cut, permohonan bidang ICT semakin bertambah semenjak APEX kadang kala melibatkan perubahan staf, pelancaran new enovate.usm.my..Taklimat MS ISO 9001:2008 - weh blog dari henset ni.

Eat spaghetti to eradicate hunger




Actually, this was last time's World Hunger Relief 2010 dinner pic. Spaghetti was delicious and the result is...



licin & pizza tambah satu!

Wednesday, 6 October 2010

Burger King Whopper for RM1



King of Burgers!



MORE PICTURE HERE

Burger King RM1 - Hari Ini!




Tu dia, Burger King.
King of Burger!


Tepi laut
The Old King and the sea!


Nasi Kandar Burger Beratur.
Long Queue.


Baju sama merah, silap-silap orang kata staf Burger King.
My red shirt looks a like Burger King's officials


the Price is Right


peergghh...
Mouth Waterin' Whopper


Ish ish ish... sedapnya makan
Nyam nyam...


Semua gambar (kecuali poster Whopper RM1) diambil bukan pada hari ini (6/Okt/2010) tetapi minggu sebelumnya, ketika Burger King masih baru dibuka, dan menjadi topik hangat di kalangan Twitter dan Facebook Pulau Pinang.
By the way, all picture was taken not on today (6th October), but a week earlier, when the Burger King still freshly open and become a popular topic on Twitter and Facebook among Penangites.