Saturday, 31 December 2011

Reasons Why PPSMI is abolished

sumber: http://thestar.com.my/news/story.asp?file=/2011/10/5/focus/9631026&sec=focus

WE refer to the letter “Say ‘Yes to PPSMI’” (The Star, Oct 3) by Tunku Munawirah Putra, honorary secretary of Parent Action Group for Education (PAGE).

The author claimed that the Government was ill-advised when it decided to abolish PPSMI in 2009.

As a result, national schools are now not the school of choice as many parents prefer to enrol their children in Chinese and private schools. These remarks are mere conjecture.

We would like to clarify that the decision to abolish PPSMI was done after careful deliberations.

The Ministry consulted various stakeholders and conducted in-depth studies on the effectiveness of PPSMI and its impact on student learning before scrapping the flawed policy.

We found that during the implementation of PPSMI only 4% of Mathematics and Science teachers used 90% or more of English in the teaching and learning of the two subjects.

A majority of them used a mixture of Bahasa Malaysia and English. More often than not, the teachers had to switch to Bahasa Malaysia in their teaching because students could not understand their lessons in English.

A study conducted by a group of educationists from the Universiti Perguruan Sultan Idris (UPSI) revealed that 70% of Form Two students found it difficult to learn Mathematics and Science in English.

Another study done by a Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) professor concluded that PPSMI hampered students’ ability to understand Mathematics and Science concepts, hence resulting in their poor performance in the two subjects.

The Education Ministry also received numerous views from experts, non-governmental organisations and concerned individuals about the impact of PPSMI on student learning.

In the main, we found that students who had poor command of English were at the receiving end of PPSMI. They could not acquire the knowledge of Mathematics and Science as they were not proficient in the language that the two subjects were taught.

We estimated that about 500,000 students ‘fell victim’ to PPSMI each year. Obviously, it is gross injustice to these students if we decide to continue with the policy.

Only students with good command of English benefited from PPSMI. We found that these students also performed well in other subjects that are taught in Bahasa Malaysia, indicating that they will have no problem learning Mathematics and Science in Bahasa Malaysia.

After careful deliberations, the Education Ministry decided that the teaching and learning of Mathematics and Science should be conducted in Bahasa Malaysia in national schools and in vernacular languages in the Chinese and Tamil national-type primary schools.

This decision is in line with the position taken by Unesco that the mother tongue is the best medium of instruction in schools.

Thus, the claim made by Tunku Munawirah that the Government was ill-advised when it made the decision to abolish PPSMI is baseless.

She also made a gross factual error by implying that many parents prefer to enrol their children in national-type Chinese schools due to the abolition of PPSMI. This argument is not supported by fact.

The national-type Chinese schools have been offering the two subjects in Mandarin during the implementation of PPSMI, with additional hours of teaching and learning of the two subjects in English.

With the abolition of PPSMI, the national-type Chinese schools will offer the two subjects in Mandarin. Private schools which use the national curriculum will offer the two subjects in Bahasa Malaysia.

We could not agree with the author that PPSMI is the only way forward for education in Malaysia should we want to create quality workforce and achieve high-income nation status.

This argument ignores the fact that the current generation of scientists, technocrats, lawyers, accountants and other professionals are the product of our National Education System where Bahasa Malaysia is the medium of instruction in schools.

For many decades, Bahasa Malaysia has been our national language and the language of knowledge. It has proven to be an effective medium of instruction in the national schools.

We, however, concur with the author that Malaysia must produce top grade workers who will be able to compete in the globalised world.

And for this reason, our country needs a population that is competent in English.

In relation to this, the Education Ministry has taken comprehensive measures to improve our students’ command of English through the Strengthening English Language (MBI) policy.

We are improving the methods of teaching and learning of English in schools, increasing English hours and hiring quality English teachers, including from abroad, to help our students be proficient in English.

We believe that there are many ways to improve English ability among our students and we are working very hard to realise this objective.

What we need is the support of all parents to help us enhance the quality of our education and improve student learning.

CORPORATE COMMUNICATIONS UNIT,
Ministry of Education Malaysia.

Friday, 30 December 2011

Free Starbucks Card

Starbucks cards are given for free in Malaysia. This card like a prepaid / debit card to buy Starbucks product. Customer are required to top-up minimum RM20 to this card first to receive this free card. Once you topup. U have 'online cash' to enjoy starbucks coffee

Wednesday, 28 December 2011

Salmon Steak


Final days of Salmon Steak, Food Court, Giant Hypermarket, Bayan Baru. Sold at discounted price of RM10 (instead of normally RM12) due to new tennant will take over their rent space effective 1/1/2012

Salmon Steak Medan Selera Giant Bayan Baru ini dijual pada harga RM10.00 (biasanya RM12) sehingga akhir disember ini kerana ruang sewa mereka akan disewa oleh company lain bermula 1/1/2012

Thursday, 1 December 2011

Old Malaysian $500


circa 1990s ... any Malaysian note that value at RM500, RM1000 or $500 and $1000 are no longer a legal tender.

(additional comment: 14 April 2015) I found this picture online. I forgot where I copy.



Tuesday, 29 November 2011

Dahulu kala - Kad prabayar telefon

before prepaid mobile phone become popular, this is 'your daddy' prepaid (kad topup). This prepaid card  are used on public phone. Some coin-operated public payphones have extension to accept coin and phonecard.
Hmm hihi... Budak-budak zaman sekarang konfirm bingung dan blank apakah kegunaan dua keping benda ini. Kalau nak tahu, inilah dia kad prabayar telefon pada tahun 1990-an. Jangan ingat korang je tau apa itu reload dan top-up... Punyalah lama, masa tu masih lagi memakai simbol "$", sebelum digantikan Tun Dr. Mahathir dengan simbol "RM".

Kalau remaja zaman kini membeli kad prabayar untuk telefon bimbit mereka, di zaman 90-an, kami membeli kad prabayar untuk telefon awam. Hehe.

Unifonkad mendahului pasaran Malaysia pada masa itu, dengan Telekom Malaysia agak ketinggalan.

Kalau hari ni korang bising pasal topup prepaid nak kena tax 6%. Kami dulu sudah merasa... Pada awal perlaksanaan cukai ini ramai yang mendapati kredit mereka tinggal RM9.50.

Korang pun nanti macam ni ler, kalau syarikat telefon berkeras nak alihkan cukai kerajaan kepada korang, nanti korang topup RM10, tinggal RM9.40 je.

Kad-kad menjadi pupus dengan kemunculan prabayar telefon bimbit yang dipelopori Maxis (dengan jenama Hotlink). Tambahan pula bila telefon bimbit dah boleh SMS.

Kini kalau korang jumpa telefon awam, besar kemungkinan korang hanya jumpa yang pakai syiling sahaja. Nak jumpa yang pakai kad ni, kiranya amat jarang.

So itulah zaman 90-an

Friday, 11 November 2011

Pricewatch: KFC 2011



Kentucky Fried Chicken (KFC) price in 2011. I notice the price rise when KFC unleashed it Tom Yam flavor (Hot & Spicy replacement).

---------------------_---------------------
|----- CHICKEN ----|-------- PRICE -------|
|------------------|-- 2011 --|--- PAST --|
|------------------|----------|-----------|
| 2 PIECE CHICKEN. | RM. 6.70 | < RM 6.00 |
| 3 PIECE CHICKEN. | RM 10.00 | < RM10.00 |
| 5 PIECE CHICKEN. | RM 16.50 | ......... |
| THRIFT PLATE (9) | RM 29.60 | ......... |
| FAMILY PLATE(15) | RM 39.05 | ......... |
| BUCKET (15)..... | RM 48.30 | ......... |
| BARREL (21)..... | RM 67.05 | ......... |
------------------------------------------+

Wednesday, 21 September 2011

44th USM Convocation


USM Convocation just ended on Sunday


The joyous moments obviously will be remembered with friends, spouse, and family.


Kejayaan ini sudah tentunya akan dijulang tinngi, meninggalkan jerit payah perjuangan untuk menjadi MAHASISWA. Sebagai mahasiswa yang matang pastinya mereka akan mula merenung jauh ke hadapan mulai hari ini.

^_^

Thursday, 8 September 2011

Carlsberg party last night


While I am on the way home, i stumble upon a lorry transformed to a small stage

Hehe macam mana aku boleh berada di tempat sebegini pulak? haih!!! pii... siapakah yang mengheret aku ke ruang angkasa setan? aku bukan Gaban woii...

Sebenarnya ada parti bergerak Carlsberg di kedai makan (yang menghidangkan arak) Bali Bali Cafe. Aku dalam perjalanan pulang, asalnya nak singgah kawasan situ untuk membeli top-up sambil-sambil itu boleh membeli Adam Burger Manchester United. Tahu-tahu ada lori pelik ni kat area tu...


Ajaib juga... lori macam ni boleh muatkan mini pentas :D ... Zaman-zaman transformasi ni, lori pun jadi pentas... Aku belek-belek lori ni, takde pun logo autobots / decepticons ... takkan lori MASKS kot

Selepas aku tangkap satu-dua gambar untuk blog, aku pun beredar dari situ. Balik rumah

Tuesday, 30 August 2011

McDonald's price up again

Harga bagi kebanyakkan produk-produk makanan McDonalds naik sehingga enam peratus (tidak rasmi) mulai 1 Syawal.

Set Value Meal Ayam goreng McD yang kebiasaannya bawah RM9.XX kini berharga RM 10.10

1®izman

Layan Pedicure

Pamper myself once in a year hehe

Monday, 29 August 2011

Selamat Hari Raya Aidilfitri

Dengan ini saya menyusun sepuluh jari memohon ampun dan maaf atas kesalahan dan kesilapan saya. Saya ucapkan Selamat Hari Raya, Maaf Zahir Batin

To my friends... in this Aidilfitri ...please forgive me... thank you
.
1®izman
.

'Saviour' for my Sahur

You wake up at 4:30AM and it is raining outside. Sahur will end at 5:55AM. What will you do? You have to cook on your own, right? I also stucked in the same situation. Luckily I've stocked some canned food. I just cook some rice and just heat the can food.

Moral of the story: stock some can food for your 'food' emergencies.
.
1®izman
.

Friday, 19 August 2011

Selamat Hari Raya Aidilfitri


di kesempatan ini saya menghulurkan jari memohon maaf atas segala salah dan silap saya.

SELAMAT HARI RAYA AIDIL FITRI
MAAF ZAHIR BATIN

KFC OR Quarter Chicken with Black Pepper Sauce (Malaysia)

For the 1st time ever, KFC Malaysia presents this meal. Only whole chicken leg (original recipe) are available. Perhaps this is the replacement for the KFC OR Chicken Chop. (Picture: KFC Quarter Chicken without black paper sauce).
Cost: RM 10.90 (before 6% tax)
Sent from my mobile phone® wireless device.

Monday, 1 August 2011

'Ramadhan' funfair in Penang


  • For the third year in a row, Happy Fun Park funfair come to penang
  • they operated in 'open land' cum 'car park' beside Queensbay Mall seaside

Sent from my mobile phone® wireless device.

Sunday, 3 July 2011

Mee Kungfu of Sungai Perak

Johari bin Jakarsi's JJ Western Corner at R&R Sungai Perak Arah Selatan. Price RM 5.00
.
Sent from my mobile phone® wireless device.
.

Saturday, 2 July 2011

Friday, 1 July 2011

Thursday, 23 June 2011

Duit menulis blog semudah 1-2-3


Salah satu cara untuk mendapatkan wang dari blog ialah dengan berniaga. Tapi tak semua orang ada produk mahupun skill untuk 'dijual'. Ada pula yang sibuk dan tidak mempunyai masa terluang untuk nak berkecimpung dengan perniagaan. Ada pula yang takut rugi.

Sempena birthday saya, hari ni saya ingin berkongsi bagaimana caranya nak membuat duit menggunakan blog. Yang ini tanpa perlu berniaga. Tambahan pula, tanpa perlu mengeluarkan modal.

Ramai yang dah tahu cara ini. Kelas mengenainya telah diadakan oleh ramai orang dengan bayaran untuk kelas tersebut ada yang menjangkau ratusan ringgit.

Hari ini saya nak bagi panduan secara percuma. Semudah 1-2-3. Sedia ya

Klik

Begini stepnya.

1. Bina blog

2. Register kepada syarikat pengiklanan online Adsense / Advertlets / Nuffnang / ManggaAds

3. Ambil kod iklan, dan letakkan dalam laman blog anda.

OK Siap. Simple kan... apa-apa pun yang penting cuma 3 ini...

Wednesday, 22 June 2011

FAM kena hack? atau tak bayar bil?


Tekejut lak aku dapat website ni daripada FAM. Website FAM jadi macam ni mungkin kerana, pakai bandwitdh hosting paling murah giler... atau kena DDOS attack. so fikir-fikirkan...

Thursday, 16 June 2011

1st Total Lunar Eclipse 2011, Pulau Pinang


2:22am 1/8 eclipse


2:41am 1/2 eclipse

Lunar eclipse picture photographed using BlackBerry Curve 9300 on 2:22am and 2:41am today
.
Actually i stayed up late not because of this phenomenon, I was following twitter hashtag #OpMalaysia.
.

Dato' Seri Shahrizat & Altimet nak buat 'kad ucapan' hari bapa khas bagi pihak anda

 

Hari Bapa tahun ini sangat istimewa kerana Dato' Seri Shahrizat, & Altimet 'ingin buat kad ucapan' hari bapa bersama-sama anda (yang terpilih). Apa yang anda perlu buat?
  1. Klik link ke video youtube di atas

  2. Ikuti langkah-langkah yang dinyatakan dalam video tersebut

  3. Buat langkah 1 & 2 sebelum 19 Jun 2011

Posted by Picasa

Wednesday, 15 June 2011

#OpMalaysia: laman sesawang Malaysia tumbang diserang



Walaupun belum lagi jam 12:00 malam, beberapa laman web kerajaan Malaysia telah deface akibat serangan penggodam.

Semalam, sebuah agensi kerajaan telah mengeluarkan e-mel mengingatkan pentadbir-pentadbir sistem untuk mengambil langkah sewajarnya dalam menangani 'kebocoran' keselamatan di dalam laman web mereka. Mungkin dengan sebab itu, beberapa laman web yang tumbang telah 'berjaya' dipulihkan dengan segera.

Diberitakan bahawa laman web CIDB merupakan laman web .my yang pertama 'ditumbangkan'. Selain itu, laman sesawang bukan kerajaan, KRU Studios juga turut telah ditumbangkan. Dipercayai KRU Studios menjadi sasaran kerana Norman Hakim lantang menyokong langkah menyekat 10 laman perkongsian fail popular baru-baru ini.

Diberitakan juga pengurangan harga minyak RON97 sebanyak 10sen/seliter yang diumumkan kerajaan dikatakan gagal untuk menghentikan serangan ini.

Pada ketika artikel ini ditulis, beberapa laman-laman web baru telah tumbang. Laman-laman web yang tidak berjaya di-deface, diserang secara serangan DDOS.

Untuk maklumat terkini, anda bolehlah mencari di twitter dengan kata kunci #OpMalaysia

Tuesday, 14 June 2011

Kerajaan keluarkan e-mel untuk menangani ancaman penggodam


Sehubungan laporan AMANZ.MY tentang Kumpulan Pengodam Ingin Menyerang Halaman Portal Kerajaan, sebuah agensi dalam Kerajaan telah mengeluarkan e-mel kepada semua jabatan ICT seluruh Malaysia.

E-mel tersebut menceritakan langkah-langkah yang perlu diambil oleh staf ICT sebagai persediaan menantikan serangan Khamis ini.

Saya percaya perkara ini berlaku mungkin disebabkan berikutan sekatan kerajaan terhadap 10 laman web perkongsian fail popular baru-baru ini.

Monday, 13 June 2011

Tips Beli Cuti Bulan Madu


Sempena musim mengawan ni saya ingin memberi tips bagi mereka yang tidak pernah menempah cuti. terutamanya yang hendak mencari percutian yang murah, mudah, tapi naik kapal terbang.

  1. Berdasarkan bajet anda pilih tempat mana yang anda hendak pergi...

  2. lihat laman-laman web pakej percutian dahulu... lihat tawaran yang ada... berapa harganya... ini cuma untuk window shopping dulu ... check pakej penginapan contohnya kalau 3d/2n

  3. pergi ke laman web syarikat penerbangan untuk offer yang menarik.

  4. ulangi langkah 2 dan 3 ... periksa sama ada syarikat penerbangan menyediakan percutian atau tidak... daripada pengalaman saya, syarikat penerbangan hanya offer pakej penerbangan dan hotel, manakala laman web percutian pula offer pakej cuti (jalan-jalan) dan penginapan.

  5. bila anda telah berpuas hati dengan offer terbaik percutian dan penerbangan ... KINI beli tiket penerbangan berdasarkan tempoh penginapan anda... (cth kalau percutian 3d/2m jangan lah beli tiket 'esok balik'

  6. bila dah konfirm beli tiket, beli pula pakej percutian...


CONTOH SENARIO

.

  1. aku nak cuti naik kapal terbang, tapi murah... since aku tak tahu mana yang murah, aku check kat airasia.com / fireflyz.com ... tak beli lagi

  2. bila aku dah dapat destinasi murah, aku check kat laman web percutian pula go.airasia.com / fireflyholiday.com ... so aku jumpa pakej yang aku nak... dia tulis percutian 3hari/2malam>

  3. aku check kat website beli tiket, cari hari padanan yang murah ... bila dah jumpa, beli

  4. kini aku beli percutian berdasarkan tarikh pergi / balik


so macam tu la ceritanya...

Rungutan PPSMI masih kedengaran



Saturday, 11 June 2011

Rekod Dunia Guinness AngryBirds di Kuala Lumpur

 

Anda suka bermain AngryBirds? Apa Kata Main AngryBirds dan buat Rekod Dunia Guinness. Klik link ini untuk maklumat lanjut

lupa nak bagitahu... event tu HARI INI, di PLAZA LOW YAT ...

Posted by Picasa

hmm nanti jadi macam ni kot kat KL nanti?

Friday, 10 June 2011

SKMM 'block' laman web download popular


Kerajaan dah block website-website di atas... ibarat marahkan nyamuk habis kelambu dibakar. So lepas ni kalau korang nak kongsi fail, tak boleh dah guna semua nie...

Berita lanjut korang silalah baca BLOG ini.

Thursday, 9 June 2011

BlackBerry semurah 38sen sehari (tiada gimik)

 

Lega rasanya, dalam keadaan serba naik ini, Letrik naik, Astro naik, ada juga yang turun. Malah ia dipelopori oleh syarikat yang tidak asing lagi dengan kadar murah ni...

Caj yang ditawarkan:

--------------------------------------------
|- KADAR -|- DAHULU -|------ TERKINI ------|
|---------|----------| BBM + IM | -- BIS --|
| .SEHARI | RM. 1.50 | RM. 0.38 | RM. 0.98 |
| SEBULAN | RM.40.00 | RM 11.00 | RM 28.00 |
--------------------------------------------


Ketahui Cara nak dapatkan perkhidmatan BlackBerry TuneTalk DISINI
Posted by Picasa

Monday, 6 June 2011

Spaghetti Bolognaise of Anjung Semarak @1USM

RM 5.50 / plate
~

Teringat cerita bonus tahun lepas


Dikatakan yang biaya untuk bonus sebulan gaji untuk seluruh kakitangan awam adalah RM3.1 billion.

Oleh dengan itu, untuk RM 30 Billion. Kerajaan dapat biaya bonus 1 bulan gaji untuk 9 tahun berturut=turut.

Sunday, 5 June 2011

Opera Mini (#DigiOpera)

 


Daripada pengalamanku, internet browser yang diberi secara default dalam handphone anda memang agak mengecewakan. Syukurlah, kini ada Opera Mini. Bila aku download dan menggunakan Opera Mini ini, terasa perbezaan yang agak besar dalam kelajuan berbanding menggunakan browser henset sebelum ini. Susah nak cerita panjang-panjang kalau korang tak dapat melihat. Senang-senang korang tengoklah video youtube ini.



Kalau korang nak dapat free*, pergi kat website ni...


Hate the feeling of wanting to Like your friend's FB comment and at the same time, you want to reply your other friend's Twitter comment as well? It is loading oh-too-slow!

Get the legendary Opera Mini with DiGi today! 6x faster Internet browsing so it's faster than ever!

SMS "Opera" to 2000 to download and it is FREE*. Don't forget to share them with your friends!

* free for a limited time period
Posted by Picasa

Saturday, 4 June 2011

McDonald's Coca-Cola Can Glass

I have successfully completed collecting a full set of McDonald's Coca-Cola 'can' glass. Jangan jealous.
~ Sent via my Mobile Phone.

Bat-motor

Populariti #AdindaEvans kini telah dieksploit

Satu lubuk komersial yang wujud dengan terkenalnya isu #adindaevans ini telah dieksploitasikan dalam satu blog http://adindaevans.blogspot.com. Tidak seperti post #adindaevans sebenar (telah di-delete) yang bertarikh Disember 2010... Blog Baru ini bertarikh Jun 2011.

Tinjauanku mendapati blog yang dipersoalkan ini mempunyai iklan dan beberapa post yang semata-mata spam iklan.

Sama ada benda ni patut atau tidak, korang komen la kat facebook ke twitter ke... itu sahaja saya nak beritahu.

.
.
.
Screenshot daripada laman web Harian Metro, MyMetro:
screenshots of  today&#039;s metro website for #adindaevans  on Twitpic

Friday, 3 June 2011

My Angry Birds

My complete set of angry birds. Bought at Batu Feringghi flea market.
~ Sent via my Mobile Phone.

#KekandaGaban (Spoof #AdindaEvans) Kesah apa aku bukan teruna?


Satu spoof untuk blog AdindaEvans ... Apa jadi sekiranya Gaban menulis blog macam "adinda evans"? (Itu la Gaban... banyak sangat masuk ruang angkasa setan).

ni lagi 1 punyaa hal . aku tau dlm dunia ni tak ramai lelaki ada TERUNA. skrg susa nk dpt duda yg masih teruna . aku kesah ape org nk pggil aku duda ? lau kau mara org pggil kau duda , means betol la yg kau tu duda . sedar sedar la weh .. jgn ingat dlm dunia ni aku srg je tade teruna ! pkir sbelum ckp . YEAHH . aku jujor la dgn korang , AKU DA PERNAH MAEN!* puas ? ade ke org nak mngaku mcm ni ? takkan punya .. bia org nak pandang hina kat kita . asalkan kita ade MARUAH DIRI ! thankyou :)