Thursday, 23 June 2011

Duit menulis blog semudah 1-2-3


Salah satu cara untuk mendapatkan wang dari blog ialah dengan berniaga. Tapi tak semua orang ada produk mahupun skill untuk 'dijual'. Ada pula yang sibuk dan tidak mempunyai masa terluang untuk nak berkecimpung dengan perniagaan. Ada pula yang takut rugi.

Sempena birthday saya, hari ni saya ingin berkongsi bagaimana caranya nak membuat duit menggunakan blog. Yang ini tanpa perlu berniaga. Tambahan pula, tanpa perlu mengeluarkan modal.

Ramai yang dah tahu cara ini. Kelas mengenainya telah diadakan oleh ramai orang dengan bayaran untuk kelas tersebut ada yang menjangkau ratusan ringgit.

Hari ini saya nak bagi panduan secara percuma. Semudah 1-2-3. Sedia ya

Klik

Begini stepnya.

1. Bina blog

2. Register kepada syarikat pengiklanan online Adsense / Advertlets / Nuffnang / ManggaAds

3. Ambil kod iklan, dan letakkan dalam laman blog anda.

OK Siap. Simple kan... apa-apa pun yang penting cuma 3 ini...

Wednesday, 22 June 2011

FAM kena hack? atau tak bayar bil?


Tekejut lak aku dapat website ni daripada FAM. Website FAM jadi macam ni mungkin kerana, pakai bandwitdh hosting paling murah giler... atau kena DDOS attack. so fikir-fikirkan...

Thursday, 16 June 2011

1st Total Lunar Eclipse 2011, Pulau Pinang


2:22am 1/8 eclipse


2:41am 1/2 eclipse

Lunar eclipse picture photographed using BlackBerry Curve 9300 on 2:22am and 2:41am today
.
Actually i stayed up late not because of this phenomenon, I was following twitter hashtag #OpMalaysia.
.

Dato' Seri Shahrizat & Altimet nak buat 'kad ucapan' hari bapa khas bagi pihak anda

 

Hari Bapa tahun ini sangat istimewa kerana Dato' Seri Shahrizat, & Altimet 'ingin buat kad ucapan' hari bapa bersama-sama anda (yang terpilih). Apa yang anda perlu buat?
  1. Klik link ke video youtube di atas

  2. Ikuti langkah-langkah yang dinyatakan dalam video tersebut

  3. Buat langkah 1 & 2 sebelum 19 Jun 2011

Posted by Picasa

Wednesday, 15 June 2011

#OpMalaysia: laman sesawang Malaysia tumbang diserang



Walaupun belum lagi jam 12:00 malam, beberapa laman web kerajaan Malaysia telah deface akibat serangan penggodam.

Semalam, sebuah agensi kerajaan telah mengeluarkan e-mel mengingatkan pentadbir-pentadbir sistem untuk mengambil langkah sewajarnya dalam menangani 'kebocoran' keselamatan di dalam laman web mereka. Mungkin dengan sebab itu, beberapa laman web yang tumbang telah 'berjaya' dipulihkan dengan segera.

Diberitakan bahawa laman web CIDB merupakan laman web .my yang pertama 'ditumbangkan'. Selain itu, laman sesawang bukan kerajaan, KRU Studios juga turut telah ditumbangkan. Dipercayai KRU Studios menjadi sasaran kerana Norman Hakim lantang menyokong langkah menyekat 10 laman perkongsian fail popular baru-baru ini.

Diberitakan juga pengurangan harga minyak RON97 sebanyak 10sen/seliter yang diumumkan kerajaan dikatakan gagal untuk menghentikan serangan ini.

Pada ketika artikel ini ditulis, beberapa laman-laman web baru telah tumbang. Laman-laman web yang tidak berjaya di-deface, diserang secara serangan DDOS.

Untuk maklumat terkini, anda bolehlah mencari di twitter dengan kata kunci #OpMalaysia

Tuesday, 14 June 2011

Kerajaan keluarkan e-mel untuk menangani ancaman penggodam


Sehubungan laporan AMANZ.MY tentang Kumpulan Pengodam Ingin Menyerang Halaman Portal Kerajaan, sebuah agensi dalam Kerajaan telah mengeluarkan e-mel kepada semua jabatan ICT seluruh Malaysia.

E-mel tersebut menceritakan langkah-langkah yang perlu diambil oleh staf ICT sebagai persediaan menantikan serangan Khamis ini.

Saya percaya perkara ini berlaku mungkin disebabkan berikutan sekatan kerajaan terhadap 10 laman web perkongsian fail popular baru-baru ini.

Monday, 13 June 2011

Tips Beli Cuti Bulan Madu


Sempena musim mengawan ni saya ingin memberi tips bagi mereka yang tidak pernah menempah cuti. terutamanya yang hendak mencari percutian yang murah, mudah, tapi naik kapal terbang.

  1. Berdasarkan bajet anda pilih tempat mana yang anda hendak pergi...

  2. lihat laman-laman web pakej percutian dahulu... lihat tawaran yang ada... berapa harganya... ini cuma untuk window shopping dulu ... check pakej penginapan contohnya kalau 3d/2n

  3. pergi ke laman web syarikat penerbangan untuk offer yang menarik.

  4. ulangi langkah 2 dan 3 ... periksa sama ada syarikat penerbangan menyediakan percutian atau tidak... daripada pengalaman saya, syarikat penerbangan hanya offer pakej penerbangan dan hotel, manakala laman web percutian pula offer pakej cuti (jalan-jalan) dan penginapan.

  5. bila anda telah berpuas hati dengan offer terbaik percutian dan penerbangan ... KINI beli tiket penerbangan berdasarkan tempoh penginapan anda... (cth kalau percutian 3d/2m jangan lah beli tiket 'esok balik'

  6. bila dah konfirm beli tiket, beli pula pakej percutian...


CONTOH SENARIO

.

  1. aku nak cuti naik kapal terbang, tapi murah... since aku tak tahu mana yang murah, aku check kat airasia.com / fireflyz.com ... tak beli lagi

  2. bila aku dah dapat destinasi murah, aku check kat laman web percutian pula go.airasia.com / fireflyholiday.com ... so aku jumpa pakej yang aku nak... dia tulis percutian 3hari/2malam>

  3. aku check kat website beli tiket, cari hari padanan yang murah ... bila dah jumpa, beli

  4. kini aku beli percutian berdasarkan tarikh pergi / balik


so macam tu la ceritanya...

Rungutan PPSMI masih kedengaran



Saturday, 11 June 2011

Rekod Dunia Guinness AngryBirds di Kuala Lumpur

 

Anda suka bermain AngryBirds? Apa Kata Main AngryBirds dan buat Rekod Dunia Guinness. Klik link ini untuk maklumat lanjut

lupa nak bagitahu... event tu HARI INI, di PLAZA LOW YAT ...

Posted by Picasa

hmm nanti jadi macam ni kot kat KL nanti?

Friday, 10 June 2011

SKMM 'block' laman web download popular


Kerajaan dah block website-website di atas... ibarat marahkan nyamuk habis kelambu dibakar. So lepas ni kalau korang nak kongsi fail, tak boleh dah guna semua nie...

Berita lanjut korang silalah baca BLOG ini.

Thursday, 9 June 2011

BlackBerry semurah 38sen sehari (tiada gimik)

 

Lega rasanya, dalam keadaan serba naik ini, Letrik naik, Astro naik, ada juga yang turun. Malah ia dipelopori oleh syarikat yang tidak asing lagi dengan kadar murah ni...

Caj yang ditawarkan:

--------------------------------------------
|- KADAR -|- DAHULU -|------ TERKINI ------|
|---------|----------| BBM + IM | -- BIS --|
| .SEHARI | RM. 1.50 | RM. 0.38 | RM. 0.98 |
| SEBULAN | RM.40.00 | RM 11.00 | RM 28.00 |
--------------------------------------------


Ketahui Cara nak dapatkan perkhidmatan BlackBerry TuneTalk DISINI
Posted by Picasa

Monday, 6 June 2011

Spaghetti Bolognaise of Anjung Semarak @1USM

RM 5.50 / plate
~

Teringat cerita bonus tahun lepas


Dikatakan yang biaya untuk bonus sebulan gaji untuk seluruh kakitangan awam adalah RM3.1 billion.

Oleh dengan itu, untuk RM 30 Billion. Kerajaan dapat biaya bonus 1 bulan gaji untuk 9 tahun berturut=turut.

Sunday, 5 June 2011

Opera Mini (#DigiOpera)

 


Daripada pengalamanku, internet browser yang diberi secara default dalam handphone anda memang agak mengecewakan. Syukurlah, kini ada Opera Mini. Bila aku download dan menggunakan Opera Mini ini, terasa perbezaan yang agak besar dalam kelajuan berbanding menggunakan browser henset sebelum ini. Susah nak cerita panjang-panjang kalau korang tak dapat melihat. Senang-senang korang tengoklah video youtube ini.



Kalau korang nak dapat free*, pergi kat website ni...


Hate the feeling of wanting to Like your friend's FB comment and at the same time, you want to reply your other friend's Twitter comment as well? It is loading oh-too-slow!

Get the legendary Opera Mini with DiGi today! 6x faster Internet browsing so it's faster than ever!

SMS "Opera" to 2000 to download and it is FREE*. Don't forget to share them with your friends!

* free for a limited time period
Posted by Picasa

Saturday, 4 June 2011

McDonald's Coca-Cola Can Glass

I have successfully completed collecting a full set of McDonald's Coca-Cola 'can' glass. Jangan jealous.
~ Sent via my Mobile Phone.

Bat-motor

Populariti #AdindaEvans kini telah dieksploit

Satu lubuk komersial yang wujud dengan terkenalnya isu #adindaevans ini telah dieksploitasikan dalam satu blog http://adindaevans.blogspot.com. Tidak seperti post #adindaevans sebenar (telah di-delete) yang bertarikh Disember 2010... Blog Baru ini bertarikh Jun 2011.

Tinjauanku mendapati blog yang dipersoalkan ini mempunyai iklan dan beberapa post yang semata-mata spam iklan.

Sama ada benda ni patut atau tidak, korang komen la kat facebook ke twitter ke... itu sahaja saya nak beritahu.

.
.
.
Screenshot daripada laman web Harian Metro, MyMetro:
screenshots of  today's metro website for #adindaevans  on Twitpic

Friday, 3 June 2011

My Angry Birds

My complete set of angry birds. Bought at Batu Feringghi flea market.
~ Sent via my Mobile Phone.

#KekandaGaban (Spoof #AdindaEvans) Kesah apa aku bukan teruna?


Satu spoof untuk blog AdindaEvans ... Apa jadi sekiranya Gaban menulis blog macam "adinda evans"? (Itu la Gaban... banyak sangat masuk ruang angkasa setan).

ni lagi 1 punyaa hal . aku tau dlm dunia ni tak ramai lelaki ada TERUNA. skrg susa nk dpt duda yg masih teruna . aku kesah ape org nk pggil aku duda ? lau kau mara org pggil kau duda , means betol la yg kau tu duda . sedar sedar la weh .. jgn ingat dlm dunia ni aku srg je tade teruna ! pkir sbelum ckp . YEAHH . aku jujor la dgn korang , AKU DA PERNAH MAEN!* puas ? ade ke org nak mngaku mcm ni ? takkan punya .. bia org nak pandang hina kat kita . asalkan kita ade MARUAH DIRI ! thankyou :)

Wednesday, 1 June 2011

Isu Bir (beer) Halal - Pandanganku


Kelmarin ada berita (keluar paper Harian Metro) pasal minuman malta 'halal' seakan beer (atau dengan jolokan BEER HALAL) yang semalam dilaporkan haram kerana kandungannya minuman tersebut mempunyai alkohol 0.05%. Iaitu lima kali ganda lebih daripada kadar 0.01% yang disepakati ulama. 0.01% ni dianggap kandungan yang telah ada dalam buah-buahan yg dah tak boleh nak buat apa.

So kalut la yang syarikat pengimport ni kata kami dah dapat status halal dari whateverlah. Whatever punya halal aku malas nak tahu lah...

Senang ceritalah, korang apply je HALAL JAKIM, habis cerita. Untung gila banyak, dah la sebotol kat restoran nasi kandar antara RM5 hingga RM10, takkanlah nak bayar dapat HALAL JAKIM pun nak berkira.

Korang apply la halal JAKIM... then barulah confidence level muslimin Malaysia meningkat.