Wednesday, 1 June 2011

Isu Bir (beer) Halal - Pandanganku


Kelmarin ada berita (keluar paper Harian Metro) pasal minuman malta 'halal' seakan beer (atau dengan jolokan BEER HALAL) yang semalam dilaporkan haram kerana kandungannya minuman tersebut mempunyai alkohol 0.05%. Iaitu lima kali ganda lebih daripada kadar 0.01% yang disepakati ulama. 0.01% ni dianggap kandungan yang telah ada dalam buah-buahan yg dah tak boleh nak buat apa.

So kalut la yang syarikat pengimport ni kata kami dah dapat status halal dari whateverlah. Whatever punya halal aku malas nak tahu lah...

Senang ceritalah, korang apply je HALAL JAKIM, habis cerita. Untung gila banyak, dah la sebotol kat restoran nasi kandar antara RM5 hingga RM10, takkanlah nak bayar dapat HALAL JAKIM pun nak berkira.

Korang apply la halal JAKIM... then barulah confidence level muslimin Malaysia meningkat.

No comments:

Post a Comment